Darie Novăceanu a murit la Madrid. A fost primul director al ziarului Adevărul, după Revoluţie

Jurnalistul și scriitorul român Darie Novăceanu, stabilit de mai mulţi ani în Spania, a murit la vârsta de 80 de ani.

05 apr. 2018, 08:31
Darie Novăceanu a murit la Madrid. A fost primul director al ziarului Adevărul, după Revoluţie

Darie Novăceanu a fost primul traducător în limba română al operelor lui Federico Garcia Lorca, Juan Ramón Jiménez şi Antonio Machado. A fost membru al Academiei Regale Spaniole şi a primit Premiului Național al Spaniei, pentru ediția „Luis de Gongora y Argole. Polifem și Galateea”, București, Ed. Univers, 1982.

Darie Novăceanu s-a născut la Crasna, în judeţul Gorj, pe 3 mai 1937. În primele zile ale Revoluției din decembrie 1989, Darie Novăceanu a fost numit director al ziarului Adevărul, înființat prin redenumirea fostului oficios al Partidului Comunist Român, cotidianul Scînteia. În timpul Mineriadei din iunie 1990, ziarul Adevărul, condus la acea vreme de Darie Novăceanu, s-a poziționat de partea minerilor veniți să „salveze” Capitala. Darie Novăceanu a condamnat în mai multe editoriale Golaniada, dintre care cel mai cunoscut este „Cavalerii Apocalipsului”, apărut în ediția din 15 iunie.

Prin decretul nr. 101 din 29 noiembrie 1991, Darie Novăceanu a fost trimis ambasador în Spania, începând cu 18 decembrie 1991, funcție pe care a deținut-o până la 24 decembrie 1996.