Darius Vâlcov, denunţat la DNA de finul său: A mărturisit cum a primit bani de la fostul ministru

Deputatul Daniel Ionuț Bărbulescu, naşul lui Darius Vâlcov, a denunțat la DNA cum a primit bani de la fostul ministru al Finanțelor pentru a înființa mai multe firme. Demnitarul a făcut denunțuri împreună cu soția sa la adresa senatorului demisionar Darius Vâlcov.

07 apr. 2015, 19:09
Darius Vâlcov, denunţat la DNA de finul său: A mărturisit cum a primit bani de la fostul ministru

Informația apare în referatul DNA prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a fostului ministru de Finanțe pentru o nouă faptă, scrie Agerpres.

Potrivit documentului, în 19 martie, deputatul Bărbulescu a formulat un denunț în care a susținut că, în vara anului 2011, Vâlcov i-a propus să înființeze o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură.

Citeşte şi: Darius Vâlcov a recunoscut că a primit mită 1,5 mil. euro şi a dezvăluit de unde are banii găsiţi la prieteni

„Pentru înființarea, administrarea și dotarea celor 3 firme, Darius Vâlcov i-a dat denunțătorului, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 1.500.000 lei, propunându-i acestuia ca după ce vor fi amortizate costurile să devină partener, cu un procent de 20% la firma de cadastru și 40% la celelalte două firme.

Denunțătorul Bărbulescu a declarat că, în timpul discuțiilor preliminare, Darius Vâlcov a scris olograf, pe mai multe coli A4, un plan de afaceri în care erau menționate estimările privind cheltuielile și veniturile, precum și procentele care le reveneau fiecăruia în urma derulării celor 3 afaceri”, se arată în referat.

Procurorii susțin că la aceste discuții a fost prezentă și soția denunțătorului, Andra Loredana Bărbulescu.

Cu banii primiți de la Vâlcov, acesta a înființat SC Millenium Tophografica SRL și Sc Contis SRL, devenită ulterior Sc Contis Consulting SRL, precum și Societatea Civilă de Avocați Ciobanu și Asociații.

„Referitor la justificarea cheltuielilor față de Vâlcov, denunțătorul afirmă că îi prezenta periodic acestuia documente justificative sau situații sumare a banilor cheltuiți. Cu privire la persoanele care fac sau au făcut parte din acționariatul societăților, precum și cele care au deținut calitatea de administrator, Bărbulescu Daniel l-a informat în prealabil pe Vâlcov, acesta dându-și acceptul în legătură cu respectivele persoane.

Citeşte şi: Darius Vâlcov scapă de al doilea mandat de arestare preventivă. Decizia nu este definitivă

Ulterior înființării celor 3 societăți, denunțătorul a declarat că îi prezenta periodic lui Vâlcov, la un interval de 3-4 luni, situația financiar-contabilă a celor trei afaceri, dar de la înființarea societăților și până în prezent nu i-a dat acestuia nicio sumă de bani„, se spune în document.

DNA precizează că, la indicația fostului ministru, denunțătorul a introdus SC Millenium Tophografica SRL într-o asociere în participațiune cu Sc SGV SRL și cu Sc City Hotel SRL, urmând ca această asociere să administreze Hotelul City din Slatina, urmând ca 30 % din eventualul profit să revină acestei firme, iar pentru această asociere, la indicațiile lui Vălcov, care deținea în fapt societatea, au fost virați 800.000 de lei.

Denunțătorul a declarat, potrivit referatului, că are cunoștințe că unul dintre acționarii afacerii cu hotel City ar fi Darius Vâlcov, iar managerul este Dorina Barbu, persoană interpusă a acestuia, iar un alt acționar al afacerii ar fi Cristian Ghenciu.

Totodată, deputatul a declarat că ultimele discuții referitoare la administrarea acestor firme le-ar fi avut cu Vâlcov la începutul anului 2015.

Daniel Bărbulescu a mai susținut, menționează procurorii, că, în aceeași modalitate, Darius Vâlcov a procedat și cu soția sa, căreia i-a cerut să administreze în fapt un centru SPA și o televiziune locală, OLT TV, afaceri deținute de către acesta.

Tot în document apar și referiri ale deputatului privind păstrarea seifului în locuința sa pentru fostul ministru. Procurorii DNA au aflat de ce își ținea Vâlcov banii pe la deputatul Bărbulescu, finul său. Pentru că Bărbulescu era deputat și locuința sa nu putea fi percheziționată fără accept de la Camera Deputaților. Astfel, seiful lui Vâlcov plin cu bani și lingouri de aur era în siguranță, cât timp el se ocupa de afaceri ca primar al Slatinei.

Daniel Bărbulescu a denunțat faptul că în cursul anului 2011 Vâlcov i-a cerut să păstreze în locuința unde își avea domiciliul, situată în Slatina, (…), un seif. Acesta a fost adus în locuință de către Lucian Șușală, un apropiat al acestuia, iar motivul pentru care i s-a cerut să păstreze seiful în locuința sa, a fost acela că, având în vedere calitatea de deputat a denunțătorului, domiciliul nu putea fi percheziționat fără un aviz prealabil din partea Camerei Deputaților.

Referitor la acest seif, denunțătorul a declarat că până în luna iunie 2012, cât a locuit efectiv la respectiva adresă, l-a văzut atât pe Vâlcov cât și pe Șușală accesând respectivul seif, după ce, în prealabil, aceștia îl sunau, iar el le permitea accesul în imobil. În situațiile în care accesau seiful, nicio altă persoană care locuia în imobil nu asista la ce se întâmpla în camera respectivă”, ar mai fi relatat acesta.

În continuare, el a fi menționat că, începând cu iunie 2012, când împreună cu soția sa s-a mutat de la adresa respectivă, seiful a rămas în imobil, care a fost locuit în continuare de socrul său, de la care a aflat că cei doi au mai accesat seiful.

„Denunțătorul susține că în luna februarie 2015, Lucian Șușală a adus la respectivul imobil mai multe colete, în care se aflau tablouri. În 15 martie, Bărbulescu a declarat că Vâlcov i-a cerut să mute seiful la locuința primarului din comuna Vitomirești, județul Olt, care însă a refuzat primirea acestuia, ulterior, până la alte indicații venite din partea lui Vâlcov, seiful fiind depozitat în imobilul unui apropiat al denunțătorului, situat în comuna Osita de Sus, județul Olt”, mai arată DNA.

Citeşte şi: Darius Vâlcov a DEMISIONAT din Parlament

Afirmațiile au fost susținute și de denunțul formulat de Andra Bărbulescu, la 19 martie, în care susține că, în 2009, Vâlcov i-a cerut să devină administratorul în fapt al Sc Enero Prod SRL, firmă care opera televiziunea locală OLT TV.

„Referitor la această afacere, denunțătoarea afirmă că, în 2011, întrucât avea nevoie de bani pentru achiziționarea unor echipamente pentru televiziune, i-a cerut bani lui Vâlcov, care i-a dat aproximativ 1 milion de lei, în numerar.

Pentru a justifica introducerea în contabilitate a banilor, Vâlcov i-a indicat denunțătoarei să redacteze un contact de împrumut, fictiv, cu Țiganu Loredana, care reprezenta SC Cafmin SRL, iar o parte din bani i-a virat din societatea deținută de către aceasta. Totodată, Vâlcov i-a cerut denunțătoarei Bărbulescu să se ocupe de un centru spa situat în Slatina, deținut în fapt de către acesta„, mai subliniază sursa citată.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins marți noua cerere a DNA privind arestarea preventivă a fostului ministru de Finanțe Darius Vâlcov, însă decizia nu este definitivă.