DARIUS VÂLCOV poate fi din nou ARESTAT PREVENTIV. Senatul a avizat a doua cerere a DNA

Plenul Senatului a avizat, miercuri, cea de-a doua cerere de reţinere şi arestare preventivă a senatorului PSD, Darius Vâlcov. Înainte de vot, senatorii s-au contrat pe majoritatea în baza căreia se va da avizul, dacă să se ia în calcul majoritatea calificată, respectiv majoritatea senatorilor, sau majoritatea simplă, adică a senatorilor prezenţi. După lungi dezbateri, s-a decis ca avizul pentru solicitarea de arestare în cazul Vâlcov să se dea cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. Vâlcov nu a fost prezent la şedinţa de plen. 

01 apr. 2015, 07:45
DARIUS VÂLCOV poate fi din nou ARESTAT PREVENTIV. Senatul a avizat a doua cerere a DNA

Senatorii au avizat favorabil, în plen, cererea DNA privind încuviinţarea efectuării în continuare a urmăririi penale, preucm şi cea de reţinere şi arestare preventivă în cazul fostului ministru al Finanţelor, senatorul Darius Vâlcov.

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată cu 106 voturi „pentru” şi 29 „împotrivă”.

Solicitarea privind încuviinţarea urmăririi penale a fostului ministru a trecut cu 120 de voturi „pentru” şi 18 „împotrivă”.

Înainte de a vota, senatorii s-au contrat dacă votul se va da în baza Statutului senatorilor şi deputaţilor, care presupune sa fie nevoie de majoritatea senatorilor, sau a Regulamentului Senatului, modificat marti, care presupune sa fie nevoie de majoritatea senatorilor prezenti.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a prezidat sedinta, a propus sa se voteze daca se va respecta Regulamentul sau Statutul, insa Ilie Sarbu a amintit faptul ca Senatul a votat marti pentru punerea in acord a Regulamentului si a Constitutiei, astfel ca nu mai este necesar.

In cele din urma, Tariceanu a supus la vot aplicarea Regulamentului care prevede majoritatea celor prezenti, propunere care a trecut la vot. Astfel, senatorii au decis ca avizul asupra cererii de arestare a lui Vâlcov dă fie dat cu votul majorităţii celor prezenţi. 

Anterior, Tăriceanu explica că votul în cazul lui Darius Vâlcov trebuie luat în baza Legii 96/2006, privind Statutul senatorului şi deputatului, care este „mai puternică” decât Regulamentul Senatului.

„Vă aduc la cunoştinţă că legea 96/2006 este mai puternică decât prevederea regulamentară”, a spus Tăriceanu, despre cadrul legal care va fi luat în considerare în cazul cererii privind arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov.

El a precizat că nu a existat o sesizare de constituţionalitate cu privire la această lege, astfel că ea este în vigoare.

El a precizat că, deşi Senatul a schimbat Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simplă în cazul hotărârilor, punând astfel în acord legea de funcţionare a Senatului cu prevederile Constituţiei, Legea 96/2006, privind Statutul deputatului şi senatorului, este în vigoare, încă. Tăriceanu a mai precizat că deşi este posibil ca această lege să fie modificată în plenul reunit, miercuri, până atunci, este în vigoare.

Nu pot să anticipez care va fi rezultatul votului, dar vreau să rămânem în limitele legalităţii. Există şi sesizarea Curţii Constituţionale, însă până atunci, rămâne în vigoare legea 96/2006, pe care am utilizat-o şi la votul trecut”, a mai spus Tăriceanu.

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, marţi, a doua cerere a DNA privind urmărirea penală a lui Darius Vâlcov, cu nouă voturi „pentru”, precum şi cererea privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD, cu şapte voturi pentru” şi două abţineri.

„Vom trimite plenului două rapoarte, unul privind urmărirea penală, care a întrunit unanimitatea de voturi şi un raport pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării, care de asemenea a fost avizat favorabil, cu majoritate, înregistrându-se două abţineri„, declara preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc.

Procurorii DNA au trimis, săptămâna trecută, la Senat, a doua cerere de urmărire penală, dar şi una de reţinere şi arestare a lui Darius Vâlcov, fostul ministru fiind acuzat de săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

CITEŞTE ŞI Darius Vâlcov, o nouă cerere de arestare. Lingouri de aur, bani şi tablouri găsite în seiful fostului ministru

Potrivit procurorilor, Vâlcov ar fi deţinut şi administrat, prin interpuşi, o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, iar beneficiile materiale astfel obţinute ar fi fost ţinute într-un seif, încredinţat unei persoane apropiate. Anchetatorii au găsit în seif 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat RENOIR, un tablou inscripţionat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripţionat AUREL ACASANDREI.

Ulterior, la percheziţiile efectuate în şase locaţii, procurorii au mai descoperit 101 tablouri. Fostul ministru al Finanţelor ar fi intenţionat să-şi deschisă o galerie de artă.

CITEŞTE ŞI Ce plănuia să facă Darius Vâlcov cu tablourile. Procurorii au găsit operele de artă sub paturi şi în dulapuri

Darius Vâlcov a fost reţinut pentru trafic de influenţă, însă ICCJ a decis cercetarea senatorului în arest la domiciliu.

DNA îl acuză pe Darius Vâlcov că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina, pentru acordarea de contracte ale municipalităţii unor firme.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).