Detalii cutremurătoare despre starea copiilor internaţi la Marie Curie. Medic, secţia ATI: Este o boală care omoară

Cazul bebelușilor afectați de sindromul hemolitic uremic a întristat o ţară întreagă. 15 copii au fost diagnosticați cu această boală, dintre care 11 sunt internați la spitalul Marie Curie din București. Cinci dintre aceşti copii sunt în stare gravă, internaţi la Terapie Intensivă.
Filip Stan
12 feb. 2016, 12:04
Detalii cutremurătoare despre starea copiilor internaţi la Marie Curie. Medic, secţia ATI: Este o boală care omoară

Starea de sănătate a majorității copiilor veniți din Argeș și internați la Spitalul „Marie Curie” este ușor ameliorată față de ziua anterioară, însă în cazul unui copil starea s-a agravat și a necesitat dializă peritoneală.

„În terapie intensivă avem patru copii şi o să mai preluăm unul de pe secţie pentru că foarte probabil starea lui se va deteriora. Unul din cei patru nu merge bine, starea lui s-a alterat. O să fie protezat respirator. Niciun copil de la terapie intensivă nu este într-o stare excelentă. Toţi pacienţii au viaţa în pericol. Boala asta apare în urma unei afectări infecţioase digestive. Acum nu mai contează dacă au avut sau nu au avut rotavirus. Acum noi nu tratăm rotavirusul, ci tratăm complicaţiile. Sindromul hemolitic uremic, de regulă, are un prognostic favorabil, însă există un procent cu evoluţie nefavorabilă, chiar deces. Este o boală care omoară. Noi ne străduim ca acest procent să fie cât mai mic„, a declarat doctorul Radu Tăbăcaru, şeful secţiei terapie intensivă a Spitalului „MS Curie”.

Medicul nefrolog Ioana Mihalache a afirmat că, în prezent, sunt dializați opt copii, la care se va adăuga încă unul în cursul zilei de vineri. „În momentul de față sunt dializați patru copii în ATI și alți patru pe secția de nefrologie. Sunt opt copii dializați, la care se adăugă acest copil care va merge să i se monteze cateterul. Astfel vor fi 9 dializați și doi nedializați”, a explicat nefrologul.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Victor Strâmbu a declarat joi că nu este vorba despre un focar epidemic în cazul copiilor din județul Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic, internați la Spitalul ‘Marie Curie’ și la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Patru inspectori de la Direcţia de Investigaţii Criminale au mers, vineri dimineaţă, la Spitalul Marie Curie pentru a asta de vorbă cu părinţii copiilor internaţi din cauza sindromului hemolitic uremic. Potrivit România TV, anchetatorii au stat de vorbă cu managerul spitalului şi cu medicii care se ocupă de micuţi.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis, miercuri, un dosar de cercetare penală în cazul morții unei fetițe în vârstă de un an din orașul Topoloveni, diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic.

Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, au anunțat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Copilul a murit săptămâna trecută la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București, unde fusese transportat în stare gravă și diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic.

Vezi şi: Bacteria E. Coli la copii. Simptome şi tratament

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș le-a cerut miercuri medicilor de familie din județ să-i consulte pe toți pacienții cu vârsta sub doi ani, în contextul în care 12 copii au fost internați în ultimele zile cu o infecție a cărei cauză nu a fost încă stabilită cu exactitate.

Potrivit directorului DSP Argeș, medicul Sorina Honțaru, decizia a fost luată în urma unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocată de prefectul Mihail Oprescu.

„S-a luat decizia ca medicii de familie să consulte copiii și la primele semne de boală, dacă medicul nu a ajuns să-i consulte la domiciliu, să se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist, ca să descoperim boala cât mai repede”, a anunțat șefa DSP Argeș, care a precizat că în județ sunt aproximativ șase mii de copii cu vârsta sub doi ani.

Conform datelor DSP Argeș, până în prezent s-au înregistrat în județ 12 cazuri de îmbolnăviri, în localități aflate la mare distanță unele de altele. Este vorba despre municipiile Pitești și Câmpulung Muscel, orașele Topoloveni și Ștefănești și comunele Țițești, Negrași, Mărăcineni și Poiana Lacului.

„Noi suntem încă în anchetă, nu știm cauza îmbolnăvirii acestor copii. În momentul în care ancheta se va termina, poate reușim să stabilim cauza acestei patologii. (…) Facem și noi anchetă, și la ‘Marie Curie’ se face o anchetă și vom comunica rezultatele în momentul în care le avem”, a mai precizat Sorina Honțaru.

Prefectul Mihail Oprescu a convocat, miercuri, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cazul copiilor din județul Argeș infectați cu bacteria Escherichia coli, internați în prezent la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București.

La ședința convocată de prefect au participat reprezentanți ai Consiliului Județean, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Spitalului de Pediatrie din Pitești, precum și ai altor instituții cu atribuții în domeniu.

Starea de sănătate a majorității copiilor veniți din Argeș și internați la Spitalul „Marie Curie” este ușor ameliorată față de ziua anterioară, însă în cazul unui copil starea s-a agravat și a necesitat dializă peritoneală, a declarat, vineri, medicul nefrolog Ioana Mihalache.

Citeşte şi: Părinţii bebeluşului mort, declaraţii cutremurătoare. Numărul copiilor internaţi a ajuns la 27 VIDEO

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Zodii care se vor îmbogăți în perioada următoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce