Datornici la stat. La ce tertipuri au recurs Bill Gates, Jeff Bezos și Elon Musk ca să plătească impozite foarte mici

Unii dintre miliardarii lumii, precum Bill Gates, Jeff Bezos și Elon Musk, plătesc taxe foarte mici statului american. Sau chiar deloc.

09 iun. 2021, 10:35
Datornici la stat. La ce tertipuri au recurs Bill Gates, Jeff Bezos și Elon Musk ca să plătească impozite foarte mici

Bill Gates, Jeff Bezos și Elon Musk, datornici la stat. Fiscul american a dezvăluit la ce tertipuri recurg aceştia pentru a nu-şi plăti datoriile faţă de stat, conform organizaţiei media ProPublica.

În 2007, Jeff Bezos, la acea vreme multimiliardar, iar acum cel mai bogat om din lume, nu a plătit niciun cent impozit federal pe venit. A reuşit acest lucru din nou în 2011. În 2018, fondatorul Tesla, Elon Musk, al doilea cel mai bogat om din lume, nu a plătit nici el deloc impozit federal. Michael Bloomberg a reuşit să procedeze la fel în ultimii ani. Investitorul miliardar Carl Icahn a făcut de două ori acest lucru. George Soros nu a plătit deloc taxe federale trei ani la rând”, scrie ProPublica.

Bill Gates Jeff Bezos și Elon Musk datornici la stat

Organizaţia media a obţinut date Serviciul Intern privind Veniturile (IRS) despre situaţiile financiare ale celor mai bogaţi americani de-a lungul a 15 ani.

Aceste date demolează mitul central al sistemului fiscal american: faptul că fiecare cetăţean îşi achită contribuţiile corect şi că cei mai bogaţi americani plătesc cel mai mult. Datele IRS arată că cei mai bogaţi oameni plătesc – în mod perfect legal – impozite pe venit care sunt doar foarte puţin din sutele de milioane, dacă nu miliardele cu care averile lor cresc anual”, arată jurnaliștii de la ProPublica.

Citeste si Soţia celebrului traficant „El Chapo” îşi va recunoaşte vinovăţia în faţa magistraţilor Tribunalului Federal din Washington

Americanul obişnuit achită guvernului federal impozite care reprezintă procente din venituri. Astfel, în ultimii ani, familiile din SUA au câştigat în medie circa 70.000 de dolari pe an, 14% din această sumă redirecţionând-o către statul american. Cea mai mare cotă de impozitare de anul acesta, 37%, au achitat-o cuplurile care au câştigat peste 628.300 de dolari pe an.

Cei mai importanţi miliardari ai lumii au strategii evazioniste care nu sunt la îndemâna americanului de rând, astfel încât pot evita cu uşurinţă acest sistem de taxe, arată datele confidenţiale obţinute de ProPublica.

Miliardarii Americii au strategii evazioniste care nu sunt la îndemâna oamenilor de rând. Averile lor sunt rezultatul creşterii valorii activelor, cotaţiilor la burse şi proprietăţilor. Aceste câştiguri nu sunt definite de legislaţia SUA ca fiind venituri impozitabile dacă miliardarii nu fac tranzacţii de vânzare şi până când nu fac acest lucru”, se arată în investigația jurnalistică.

ProPublica a realizat o analiză în premieră. Au fost raportate taxele plătite anual de cei mai bogaţi 25 de americani la creşterile averilor estimate de revista Forbes. Potrivit Forbes, cei 25 au avut creşteri ale averilor care au totalizat 401 miliarde de dolari în perioada 2014-2018. Impozitele pe care le-au plătit la stat în decursul acestor patru ani au fost în valoare de 13,6 miliarde de dolari. Suma poate părea mare, dar cota fiscală reală este de doar 3,4%.

Citeste si Emmanuel Macron, pălmuit în public. Momentul în care preşedintele Franţei este agresat în timp ce saluta mulţimea VIDEO

Spre deosebire de ei, americanii din clasa de mijloc cu vârste de peste 40 de ani au avut, în perioada 2014-2018, creşteri ale veniturilor de 65.000 de dolari, în cele mai multe cazuri prin creşterea valorii locuinţelor. Însă cele mai multe venituri au provenit din salarii. În aceste condiţii impozitele au fost aproape la fel de mari, 62.000 de dolari în decursul a patru ani.

Americanii plătesc doar impozit pe venit, dar conceptul de venit se foloseşte doar dacă sunt înregistrate câştiguri

Spre exemplu, averea lui Warren Buffett, proprietarul Berkshire Hathaway Inc., a crescut cu 24,3 miliarde de dolari în intervalul 2014-2018. Acesta a raportat un venit de 125 de milioane de dolari şi a plătit taxe de 23,7 milioane de dolari, adică o cotă reală de impozitare de 0,10%. În aceeaşi perioadă, averea lui Jeff Bezos, proprietarul Amazon.com, a crescut cu 99,0 miliarde de dolari. Acesta a raportat venituri de 4,22 miliarde şi a plătit taxe de 973 de milioane de dolari, o cotă reală de impozitare de 0,98%. Michael Bloomberg, proprietarul companiei Bloomberg LP, a avut o creştere a averii de 22,5 miliarde de dolari, a raportat venituri de 10,0 miliarde şi a plătit taxe de 292 de milioane, adică 1,30%. Averea lui Elon Musk, proprietarul companiei Tesla, a crescut cu 13,9 miliarde de dolari, în timp ce el a raportat venituri de 1,52 miliarde şi a achitat impozite de 455 de milioane de dolari, adică 3,27% cotă de impozitare.

Potrivit legislaţiei americane şi jurisprudenţei, conceptul de venit se foloseşte doar în situaţiile în care sunt înregistrate câştiguri. Concret, salariile, profiturile din dividende, câştigurile din vânzarea de active sunt taxate, însă dacă o persoană nu a vândut nimic, se consideră că nu a avut venituri, deci nu trebuie să achite taxe.

Acest sistem fiscal a fost contestat puternic de congresmanul Cordell Hull, care a avertizat că evaziunea fiscală va deveni la ordinea zilei. Hull a atras atenţia că apare un vid legislativ, care le va da posibilitatea afaceriştilor să construiască firme şi să contracteze credite pentru achitarea costurilor curente.