David Cameron: Grecii aleg în iunie dacă rămân sau pleacă din zona euro

Grecii vor opta, la alegerile generale din luna iunie, dacă rămân sau pleacă din zona euro, iar Europa trebuie să fie pregătită pentru orice eventualitate, a declarat premierul britanic, David Cameron.

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 06:07
David Cameron: Grecii aleg în iunie dacă rămân sau pleacă din zona euro

Aflat la Chicago, la summit-ul NATO, premierul britanic David Cameron a respins ideea că summit-ul G8 de la sfârşitul săptămânii trecute, de la Camp David, ar fi fost un eşec, deoarece crede că „a ajutat la cristalizarea modului de gândire al liderilor economici mondiali şi, în particular, la cristalizarea modului de gândire al membrilor zonei euro”.

„Acum trebuie să trimitem un mesaj foarte clar oamenilor din Grecia. Există o alegere: puteţi vota să rămâneţi în zona euro, cu toate angajamentele pe care vi le-aţi asumat, sau puteţi vota altfel, pentru a pleca. Important este ca liderii zonei euro să aibă pregătite planuri pentru ambele situaţii, planuri clare care să ne protejeze economiile, să le asigure stabilitatea, iar eu voi face tot posibilul în Marea Britanie pentru a mă asigura că şi noi suntem pregătiţi”, a afirmat premierul britanic, informează Mediafax.

În urma alegerilor anticipate care au avut loc în Grecia pe 6 mai nu s-a putut forma o coaliţie de guvernare, iar partidele care se opun măsurilor de austeritate convenite în acordul cu instituţiile financiare internaţionale au înregistrat scoruri istorice. Guvernul elen a convocat noi alegeri pentru 17 iunie, iar liderii politici eleni susţin în unanimitate menţinerea ţării în zona euro.