David Cameron pune condiţii: Marea Britanie ar putea rămâne în UE dacă va obţine reformele dorite

Premierul britanic David Cameron a declarat că va pleda pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană dacă liderii europeni îi oferă concesiile dorite, dar a avertizat că, dacă nu va obține reformele pe care le-a cerut, orice este posibil.

04 oct. 2015, 12:15
David Cameron pune condiţii: Marea Britanie ar putea rămâne în UE dacă va obţine reformele dorite

„Nu exclud nimic”, a declarat duminică David Cameron, atunci când a fost întrebat dacă va milita pentru ieșirea din UE în cazul în care nu reușește să obțină reformele pe care le dorește. „Dar sunt încrezător că vom primi ceea ce avem nevoie”, a adăugat el. „Sunt implicat într-o negociere. Încerc să obțin pentru Marea Britanie lucrurile de care avem nevoie și evident, odată ce le primesc, (…) voi pleda pentru rămânerea într-o Europă reformată”, a declarat el pentru BBC.

În ceea ce privește conflictul din Siria, premierul britanic a calificat drept „o greșeală teribilă” decizia președintelui rus Vladimir Putin de a interveni militar în Siria pentru a-l sprijini pe președintele Bashar al-Assad. „Îl sprijină pe măcelarul Al-Assad, ceea ce este o greșeală teribilă, pentru ei (ruși) și pentru întreaga lume. Regiunea va deveni și mai instabilă”, a spus Cameron pentru BBC, în prima zi a conferinței anuale a Partidului Conservator, care se desfășoară la Manchester (nord). Premierul britanic a insistat că atacurile aeriene ale aviației ruse au atins în cea mai mare parte zone din Siria care nu sunt controlate de Statul Islamic, ci de oponenți ai regimului de la Damasc, potrivit Agerpres.

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI MAREA BRITANIE: Cameron a anunţat REFERENDUM privind apartenenţa ţării la UE

Pe de altă parte, publicația britanică Sunday Telegraph a scris că David Cameron intenționează să consolideze forțele speciale ale Marii Britanii și să cumpere 20 de drone americane de ultimă generație, de tip Protector, pentru a le folosi împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria și Irak. Potrivit DPA, Cameron a declarat pentru publicația citată că Marea Britanie își va dubla flota de drone pentru a proteja țara, pentru a obține informații și pentru a avea capacitatea de a lovi grupări care plănuiesc atacuri împotriva Marii Britanii.

A răspunde corespunzător amenințării teroriste „înseamnă să ne asigurăm că avem echipamentele militare și resursele necesare, așa încât vom căuta să consolidăm forțele noastre speciale și aparatele de supraveghere aeriană”, a spus el. Cameron a insistat că, „în ultimă instanță”, dronele pot fi folosite pentru a elimina mai multe ținte considerate că ar reprezenta o amenințare la adresa Marii Britanii. Potrivit mass media britanice, o dronă de tip Protector costă 15 milioane de dolari.