David Popovici a stabilit un nou record mondial în proba de 100 de metri liber și a cucerit aurul european. La 17 ani, a reușit să devină cel mai rapid înotător al tuturor timpurilor

David Popovici, înotătorul român de 17 ani, a cucerit medalia de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatele Europene de la Roma. Românul a stabilit un nou record mondial, cu timpul de 46,86 secunde.

13 aug. 2022, 19:37
David Popovici a stabilit un nou record mondial în proba de 100 de metri liber și a cucerit aurul european. La 17 ani, a reușit să devină cel mai rapid înotător al tuturor timpurilor

David a înotat pe culoarul cu numărul 4, cel al favoritului, în finala probei de 100 de metri liber de la Europenele organizate la Foro Italico, din Roma. Pe locul doi s-a clasat sportivul maghiar, Kristof Milak, iar pe 3, Alessandro Miressi.

David Popovici a reușit să devină cel mai rapid înotător al tuturor timpurilor, indiferent de stil. Nimeni nu a încheiat 100 de metri cu un timp mai bun până acum.

Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber fusese stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.

Înotătorul român, care a uimit lumea natației la Campionatele Mondiale de la Budapesta, și-a dovedit calitățile excepționale și la Campionatul European.

La Campionatul European de la Otopeni, din luna iulie, David Popovici a obținut în total patru medalii de aur și una de argint. David Popovici a reușit să se afirme și la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta, din luna iunie. Înotătorul român a obținut medalia de aur în proba de 200 de metri liber, dar și în cea de 100 de metri.

David Popovici, după performanța de la Campionatul European de la Otopeni pentru juniori, din luna iulie

„A durut destul de tare. Mă bucur că s-a terminat atât de frumos. Mă bucur că am colaborat ca o echipă. Cel mai frumos moment au fost ştafetele. Este foarte multă muncă, răbdare, nutriţie, somn. Trebuie să fim răbdători. Va trebui să vorbesc cu antrenorul până voi intra din nou în bazin. Mă voi pregăti intens pentru Europenele de la Roma. Va trebui să mă refac ca să-mi adaug câteva obiective.

Mi-am îndeplinit două: să devin cel mai bun din lume şi să inspir cât mai multă lume. Mai există câteva. Trebuie să o iau încet şi să nu mă las copleşit de acest val de atenţie. Sper să reuşesc să fac performanţă la Jocurile Olimpice. Văd în jurul meu că sunt iubit. Îmi place să le vad reacţiile.

E ceva scris şi mă bucur că pentru ei înseamnă ceva puternic. Urmăriţi sportul, orice sport în continuare, în special nataţia şi aveţi grijă să susţineţi tinerele talente. Orice experienţă mă va ajuta în viitor. Din fiecare probă am învăţat ceva!”, a declarat David Popovici.