David Popovici, primit ca un mare campion în ţară: „Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături de mine”

Înotătorul David Popovici a revenit în ţară după performanţa istorică de la Mondialele de nataţie. Luni, David va fi decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

26 iun. 2022, 21:32

Sportivul David Popovici a revenit în ţară, duminică seară, după performanţa istorică de la Campionatul Mondial de nataţie de la Budapesta, competiţie la care a obţinut două medalii de aur.

”Sunt tot eu la fel de natural. Vreau să le mulțumesc celor care m-au susțuniut și mă susțin în continuare. Le mulțumesc oamenilor care m-au urmărit și au venit în persoană să mă vadă. Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături de mine.”, a declarat David Popovici.

„Porecla racheta românească a venit de la unchiul meu care mai comentează pe la postări. Dacă această poreclă reușește să inspire lumea, mă bucur. Popovici este un puști care înoată repede, sunt un om banal”, a declarat David Popovici, pentru TVR.

David Popovici, decorat de Klaus Iohannis. Campionul mondial a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler

Întrebat în legătură cu programul său competițional din acest an, Popovici a făcut referire în special la Campionatul European de Juniori de la Otopeni, care debutează la începutul lunii iulie.

„Abia aștept să concurez la Campionatele Europene de Juniori (de la Otopeni n.r.) și abia aștept să mă simt ca sportivii maghiari la campionatele mondiale, să simt cum e să concurez la mine acasă. Vreau ca tribuna să fie cât mai gălăgioasă, să ne ajute să intrăm cât mai bine în starea de concurs și sincer, abia aștept să ne strige numele și să ne simțim cu adevărat speciali.”

Tânărul înotător a făcut referire la felul în care percepe el efectele performanțelor sale, spunând printre altele că sportul românesc are nevoie de o resuscitare. „Nu știu dacă sportul va avea o imagine mai bună, mai puternică la noi în țară, în urma acestor rezultate, dar pot să sper că valul pe care l-am creat acum și pe care continui să îl creez, va aduce reacții pozitive și va ajuta sportul să progreseze în țara asta, pentru că are clar nevoie de o mică resuscitare. Abia aștept să văd cum am reușit să schimb acest sport și sportul în general în România. Și sper să fi inspirat cât mai mulți oameni. Nu numai să se apuce de vreun sport ci și să aibă o viață mai sănătoasă. Acesta este unul dintre obiectivele mele.”

Vorbind în continuare despre aceste obiective ale sale, David Popovici a explicat care e filosofia care stă la baza pregătirii sale: „Eu și cu echipa mea avem filosofia aceasta de a nu atinge niciodată perfectul, dar de a ne îndrepta cât mai mult spre el. Iar eu consider că e valabil în absolut orice domeniu. Atâta timp cât încerci în fiecare zi să devii cea mai bună versiune a ta, eventual vei reuși, chiar dacă asta nu înseamnă perfectul absolut.

Așa că ținta mea este să devin în fiecare zi o versiune mai bună decât a mea, și cred că asta e și o rețetă către o viață fericită.”

Alături de Popovici a revenit şi Robert Glinţă. Sportivii au fost întâmpinaţi la scara avionului, înainte de ceremonia de la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, de ministrul Sportului, Eduard Novak, de preşedintele COSR, Mihai Covaliu, şi de preşedinta FRNPM, Camelia Potec.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a trimis buchete de flori în culorile tricolorului lui David Popovici si mamei sale, precum şi întregii echipe de nataţie.

Cum a ajuns să facă performanţă David Popovici: „Ai mei m-au susţinut foarte mult. Îmi făceau bannere cu David the dolphin boy”

Popovici a obţinut aurul mondial la 100 m liber şi 200 m liber. Glinţă a concurat la Budapesta în probele de 100 m spate – locul 8 şi 50 m spate – locul cinci.

Luni, David Popovici va fi decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Victor Ciutacu, despre David Popovici: „Creaturi bizare s-au căţărat instant pe el ca şerpașii pe Himalaya

Eduard Novak: „Sunt foarte fericit pentru David”

Eduard Novak (Ministrul Sportului), Mihai Covaliu (președintele COSR) și Camelia Potec (președintele Federației de natație) îi așteaptă pe David Popovici și Robert Glință cu buchete de flori, pe covorul roșu.

Primul care a luat cuvântul a fost ministrul Eduard Novak: „Sunt foarte fericit pentru această seară. David a demonstrat că sportul ne unește, că sportul poate să fie cel mai bun ambasador al nostru, sportul ne face mândri că suntem români. De foarte mulți ani nu am mai trăit aceste clipe.

Vreau să îi mulțumesc lui David Popovici că a reușit să ne motiveze, să deschidă inimile noastre. A arătat lumii întregi cât de puternici putem să fim. Așa cum au arătat Nadia, Ivan, dar astăzi suntem aici într-un moment istoric.

Înotul trebuie să fie un sport prioritar, am sprijinit această Federație din prima clipă. Acum suntem aici, cu David, o stea a României. Ne vom puteam mândri cu el mult timp. Are doar 17 ani, mulți înainte în care poate câștiga multe medalii.

Talentul nu este de ajuns. David, prin munca sa, prin disciplina lui, prin lejeritatea de adolescent, a arătat că este un model de urmat. Suntem în stare să fim ca David? Vreau să le mulțumesc părinților, antrenorilor lui, Federației care a stat mereu lângă el”.