DD mai are 3 zile să dea banii pentru Oltchim. Angajaţii, în a treia zi de proteste

Peste 300 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, vineri, pentru a treia zi consecutiv. Oamenii aşteaptă ca luni Dan Diaconescu să dea banii pentru combinat şi să se semneze contractul de privatizare, iar, dacă nu se va întâmpla, vor să se încheie "orice discuţie despre privatizare". Angajaţii spun că fostul director Constantin Roibu i-a ameninţat cu represalii dacă nu încetează protestele.

RomaniaTV.net
28 sept. 2012, 07:12
DD mai are 3 zile să dea banii pentru Oltchim. Angajaţii, în a treia zi de proteste

Peste 300 de angajaţi ai Oltchim au ieşit vineri din nou să protesteze pe platoul din faţa pavilionului administrativ al unităţii.

„Aşteptăm ca privatizarea cu Dan Diaconescu să se realizeze, dar cel mai important este să dăm drumul producţiei. Avem nevoie de banii pe care ministrul Chiţoiu a promis că îi dă pentru repornirea instalaţiilor. Nu poţi să faci o pivatizare cu Diaconescu sau cu altcineva cu combinatul închis. De asemenea, aşteptăm banii pe august şi septembrie pentru că suntem disperaţi. Ieri (joi – n.r.) am primit tichetele de masă pe luna iulie, dar azi vrem avansul pe luna august”, a spus unul dintre protestatari, citat de Mediafax.

La rândul său, liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, le-a explicat oamenilor care este stadiul negocierilor contractului de privatizare, spunându-le că a cerut autorităţilor ca dacă luni nu va fi semnat contractul de privatizare să se încheie „orice discuţie despre privatizare”.

„Dacă se semnează contractul de privatizare, luăm salariile şi ne vom plăti datoriile. Dacă luni nu se semnează contractul, am solicitat să se încheie orice discuţie despre privatizare şi dorim repornirea instalaţiilor. Altfel nu vom mai avea ce să privatizăm, deoarece instalaţiile se dregradează în stare de nefuncţionare. Dacă nu reluăm producţia, este grav. Am solicitat că luni ca să se ia o decizie în ceea ce priveşte privatizarea. Am calculat repartiţia din cele 40 de milioane de euro pe care le vom primi, cât e necesar pentru repornirea instalaţiilor, cât este necesar pentru plata salariilor, totul este să primim banii rapid”, le-a spus Cernev protestatarilor.

Oamenii susţin că au fost ameninţaţi de fostul director genereal al combinatului, Constantin Roibu. Cei 15 angajaţi, care acum 3 săptămâni au intrat în greva foamei, au fost ameninţaţi că rămân fără slujbe dacă nu încetează protestele, informează România TV.

Ne-a dat de înţeles că dacă nu ne potolim şi nu terminăm cu aceste proteste şi mai ales cu greva foamei a spus că se va ocupa personal de noi până la ultima limită, deci credem că nu ar fi bine să facă ameninţări din astea„, spune unul din grevişti.

Afirmaţiile sale au fost confirmate de un alt protestatar. „Da, au făcut multe manipulări atunci şi presiuni şi am ajuns la concluzia că au fost manipulări făcute asupra noastră. Ne-a cerut să renunţăm la greva foamei că vin cei de la Bucureşti, Corpul de Control şi DIICOT şi nu ştiu cine a mai venit aici„, a declarat acesta.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat, totodată, că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat, miercuri seară, după o întâlnire cu sindicaliştii de la Oltchim la minister, că Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare dacă Dan Diaconescu nu achită suma pentru pachetul de acţiuni.

El a adăugat că odată cu aprobarea actului normativ va fi notificată şi Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat. Ministrul Economiei a menţionat că suma este acordată cu titlu de împrumut, banii urmând să fie restituiţi în cel mult şase luni, la dobânda pieţei.