De câți ani are nevoie România pentru a reduce deficitul bugetar. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este un subiect sensibil în ţara noastră”

Marcel Boloș a remarcat că implementarea unui plan de tăieri bugetare echivalente cu 0,5% din PIB pe an, conform noilor reguli fiscale ale UE, este extrem de dificilă. Acesta este de părere că va fi nevoie de aproximativ șapte ani pentru a ajunge la ținta impusă de Uniune.
Alina Costache
20 feb. 2024, 14:33
De câți ani are nevoie România pentru a reduce deficitul bugetar. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este un subiect sensibil în ţara noastră”
De câți ani are nevoie România pentru a reduce deficitul bugetar. Anunțul făcut de Marcel Boloș: „Este un subiect sensibil în ţara noastră”

Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, România ar putea avea nevoie de un interval de șapte ani pentru a ajunge la ținta impusă de Uniunea Europeană în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar, conform unei declarații făcute pentru Bloomberg. El a mai subliniat că guvernul se confruntă cu o opoziție din partea opiniei publice în ceea ce privește reducerea cheltuielilor, mai ales în contextul unui an electoral.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre discuțiile dintre PSD și PNL privind comasarea: „Este incorect, nu este o negociere pe funcții”. Când va fi anunțat calendarul alegerilor

Marcel Boloș a remarcat că implementarea unui plan de tăieri bugetare echivalente cu 0,5% din PIB pe an, conform noilor reguli fiscale ale UE, este extrem de dificilă. Este probabil ca România să necesite întregul interval de șapte ani prevăzut de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB, plecând de la proiecția de 5% din PIB pentru acest an, o rată de reducere mai încetinită decât s-a anticipat inițial.

„Pur şi simplu nu ştiu dacă o ajustare mai importantă este posibilă pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră”, a spus Marcel Boloş într-un interviu pentru Bloomberg, potrivit Agerpres.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat două creșteri de pensii pentru acest an, precum și majorări salariale pentru profesori și este posibil să se confrunte cu presiuni pentru a crește salariile și în rândul personalului din domeniul sănătății și al poliției, conform datelor prezentate de Bloomberg. Cu toate acestea, Marcel Boloș afirmă că veniturile din taxe vor fi sporite în acest an datorită măsurilor de combatere a evaziunii fiscale și îmbunătățirii colectării veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.

Totuși, această perspectivă bugetară pe șapte ani depinde de evaluarea pe care o vor face agențiile de rating asupra sustenabilității cheltuielilor electorale și de posibilele amânări în cazul retrogradărilor. Deși UE a introdus o anumită flexibilitate în ceea ce privește regulile fiscale, agențiile de rating s-ar putea să nu fie la fel de îngăduitoare dacă planurile de cheltuieli sunt anunțate fără o imagine clară asupra veniturilor, a subliniat Boloș.

România, care se confruntă cu o procedură de deficit excesiv încă dinaintea pandemiei, deține cel mai scăzut rating din categoria „investment grade” (recomandat pentru investiții) cu perspectivă stabilă din partea tuturor celor trei principale agenții de rating. Fitch Ratings urmează să revizuiască ratingul României chiar săptămâna viitoare.

„Am vorbit cu agenţiile de rating care ne-au avertizat cu privire la majorările de cheltuieli publice în contextul mai larg al unui an electoral. Le-am îndemnat să ia în calcul punctele tari ale României în comparaţie cu ţările care beneficiază de un rating similar, precum nivelul ridicat al investiţiilor şi datoria publică scăzută”, a precizat ministrul Finanţelor.

Deficit bugetar de 5,7% din PIB Anul trecut, România nu a reuşit să ţină sub control deficitul public, care a ajuns la 5,7% din PIB faţă de ţinta iniţială de 4,4% din PIB, în pofida faptului că guvernul de la Bucureşti a aprobat mai multe pachete de reduceri de cheltuieli. Asta în condiţiile în care veniturile din taxe ale României, care reprezintă 27% din PIB, se numără printre cele mai mici din UE, mai scrie Bloomberg. România a obţinut o mai mare flexibilitate fiscală din partea UE, din cauza nevoilor de majorare a cheltuielilor cu apărarea, asistenţa refugiaţilor, sprijinul fermierilor şi rutele de export de cereale care au legătură cu invazia rusească. Cu toate acestea, deficitul bugetar a pus România şi mai departe de ambiţia sa de a adera la zona euro în anii următori, spune Marcel Boloş.

„Atâta timp cât nu intrăm pe o traiectorie clară de consolidare fiscală, aderarea la zona euro rămâne doar un obiectiv pe termen lung”, a mai spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Citește și: Comasarea alegerilor, cerută de primarii celor două formațiuni politice de la putere

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație