De ce a doua doză de vaccin antiCOVID este foarte importantă. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a venit cu noi informaţii despre campania de vaccinare şi implicit vaccinul antiCOVID. Reprezentantul României la OMS a vorbit despre variantele serului de la Pfizer şi Moderna şi la cât timp se face rapelul.

15 ian. 2021, 08:18
De ce a doua doză de vaccin antiCOVID este foarte importantă. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

De ce a doua doză de vaccin antiCOVID este foarte importantă. Rafila spune că rapelul se face la 21 de zile în cazul Pfizer și 28 de zile pentru Moderna.

De ce a doua doză de vaccin antiCOVID este foarte importantă. Reprezentantul României la OMS, anunţ de ultimă oră

„Avem două vaccinuri care au venit, de la Pfizer și de la Moderna. Ambele conțin ARN mesager, care codifică o proteină de suprafață a virusului, proteina Spike. Este o proteină mai complexă, iar împotriva ei apar mai multe tipuri de anticorpi. Nu toți anticorpii blochează virusul. Și conține și niște prezervanți, care păstrează structura ARN.

ARN este foarte sensibil și se dezintegrează. Dar nu sunt substanțe imunogene. Vaccinurile clasice conțin adjuvanți care măresc… Vaccinurile anti-COVID nu conțin așa ceva.

De aceea, persoanele cu probleme autoimune și cele cu alergii nu trebuie să-și pună problema că există substanțe care măresc. Acest ARN mesager nu ajunge în nucleul celulei. Ajunge în citoplasmă, este citit de ribozomi, care citesc această secvență și produc proteina care determină, la rândul ei, răspunsul

Rapelul se face tocmai pentru ca persistența lui în celulă este limitată la câteva zile. Rapelul se face la 21 de zile în cazul Pfizer și 28 de zile pentru Moderna.

Cu precizarea că acest termen nu este chiar bătut în cuie. Se poate face și în zilele 22, 23, 24. În medie, 21 de zile. Dar este foarte important, nu mai repede, pentru că al doilea răspuns este bun, este mai puternic și durează mai mult

Mâine începe a doua etapă de vaccinare. Vom vedea dacă toate aceste centre anunțate vor funcționa. Să vedem dacă secvențialitatea nivelurilor de vaccinn va fi respectată.

Trebuie să existe o corelare între capacitatea de vaccinare și aprovizionarea cu vaccinuri. Pot exista sincope de aprovizionare. Dacă ar fi după mintea mea, aș face un stoc tampon cu care să se vaccineze exclusiv.

Omul vrea să știe ce conține vaccinul, dacă acest vaccin are efecte secundare, care sunt acestea, care sunt contraindicațiile temporare sau absolute. Cât durează imunitatea, dacă va fi sau nu administrat la pacienți cu boli autoimune, dacă este bun pentru pacienții cu alergii”, a declarat Alexandru Rafila, într-un interviu acordat lui Marius Tucă.

Citeşte şi: Avertismentul lui Vlad Voiculescu: „Problema majoră a României va fi cantitatea mică de vaccin”