De ce a fost declarat Dan Voiculescu turnător la Securitate. Motivarea Curţii de Apel

Magistraţii Curţii de Apel București au motivat decizia din 13 februarie 2013  privind respingerea cererii de revizuire depusă de Dan Voiculescu împotriva sentinţei vizând decizia CNSAS de colaborare politică.
Filip Stan
04 apr. 2013, 14:02
De ce a fost declarat Dan Voiculescu turnător la Securitate. Motivarea Curţii de Apel

În martie 2011, Curtea Supremă a hotărât definitiv că Dan Voiculescu a fost colaborator al Securităţii. Fondatorul Partidului Conservator a cerut revizuirea sentinţei deoarece unul dintre membrii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Mircea Dinescu, a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritat, scrie evz.ro

Mircea Dinescu a fost unul dintre cei trei membri CNSAS care au votat în Colegiu pentru declararea lui Dan Voiculescu ca şi colaborator al poliţiei politice.

Potrivit CNSAS, Voiculescu a fost recrutat de Securitate în februarie 1970, sub numele conspirativ „Mircea”. Trei ani mai târziu, el ar fi fost recrutat în reţeaua Direcţia a III-a, sub numele conspirativ „Felix”.

Astfel, Dan Voiculescu a invocat, în cadrul acelei acţiuni, două motive ce ar putea fi invocate ca fiind în legătură cu motivul de revizuire de faţă.

Într-un prim motiv, el susţinuse că „ambele decizii au fost emise prin participarea la deliberare şi chiar prin influenţarea în mod semnificativ a votului unor membri ai CNSAS de către un membru aflat în stare de incompatibilitate evidentă, anume Mircea Dinescu, stare de incompatibilitate relevată de împrejurarea că susnumitul membru al Colegiului CNSAS s-a antepronunţat în multiple rânduri cu privire la soluţia ce s-ar impune în cadrul dosarului ce-l privea şi, desi a solicitat în scris neparticiparea acestui membru la deliberări pe calea unor cereri de recuzare, acest demers a ramas fara rezultat”.

Curtea învestită cu cererea de revizuire constată că incompatibilitatea invocată de către reclamant se referea la alte aspecte decât cele cu privire la care s-a făcut prezenta cerere de revizuire; astfel, incompatibilitatea bazată pe actul de constatare ANI cu privire la un membru al comisiei nu a fost un factor determinant în respingerea sau admiterea acţiunii reclamantului, nefiind nici măcar un motiv de susţinere a cererii de chemare în judecată”, se arată îm motivare.

Într-un alt motiv, revizuientul a invocat „încalcarea normelor legale privind majoritatea necesara pentru adoptarea deciziei in cadrul sedintei Colegiului CNSAS din 06.08.2006. In acest sens, s-a aratat ca in cadrul sedinţei din 07.08.2006 au fost prezenti 9 membri, dintre care s-au exprimat 3 voturi pentru admiterea contestaţiei, 3 voturi pentru respingere şi 3 abţineri, astfel ca, fata de prev. art.24 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al C.N.SAS., aprobat prin Hotărârea nr.17 din  16 mai 2000 a Parlamentului României, hotararea nu a fost adoptata cu majoritatea ceruta de lege, fata de cvorumul de 9 membri prezenti. In privinţa prev. aceleiaşi norme- în sensul dublarii votului preşedintelui în caz de balotaj ( „În caz de egalitate de voturi decide votul preşedintelui care conduce şedinţa În momentul votării” ), Colegiul a aplicat regula votului hotărâtor al preşedintelui contrar Regulamentului, din moment ce nu se întrunise majoritatea absolută şi, în plus, nici cu votul dublu al preşedintelui majoritatea regulamentară nu se intrunea, intrucât 3 + 1 = 4, care nu reprezintă jumătatea lui 9.”

Cu privire la acest al doilea motiv, Curtea constată că invocarea nelegalităţii cvorumului a avut în vedere cu totul alte consideraţii decât cele invocate prin prezenta cerere de revizuire; astfel, din nou, se constată că nici acest motiv invocat de revizuient nu a fost un factor determinant în respingerea sau admiterea acţiunii reclamantului, nefiind nici măcar un motiv de susţinere a cererii de chemare în judecată”, susţin magistraţii.

„Prin urmare, se constată că cele două înscrisuri invocate de revizuient nu au caracterul determinant cerut de prev. art. 322 pct. 5 din Codul de procedură civilă; or, instanţa învestită cu o cerere de revizuire, constatând că înscrisurile declamate ca fiind noi nu puteau schimba soluţia primei instanţe, deoarece, chiar dacă ar fi fost produse în cadrul procesului soluţionat anterior, nu puteau în mod hotărâtor justifica soluţia inversă, este obligată să respingă cererea de revizuire ca inadmisibilă„, conchid judecătorii.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”