De ce a întârziat modernizarea sistemului 112. Guvernul Cîțu vrea să majoreze costurile totale și să-l dea în funcțiune în 2022

Sistemul 112 ar fi trebuit să treacă printr-un proces de modernizare până la finalul anului 2020, cu ajutorul unei sume de 221,7 milioane de lei, conform unei hotărâri adoptate în septembrie 2018 de Guvernul Dăncilă.

19 mai 2021, 10:23
De ce a întârziat modernizarea sistemului 112. Guvernul Cîțu vrea să majoreze costurile totale și să-l dea în funcțiune în 2022

Sistemul 112 ar fi trebuit să treacă printr-un proces de modernizare până la finalul anului 2020, cu ajutorul unei sume de 221,7 milioane de lei, conform unei hotărâri adoptate în septembrie 2018 de Guvernul Dăncilă.

Suntem deja în 2021 și modernizarea nu a avut loc, pe de-o parte din cauza pandemiei, pe de altă parte din cauza unei întârzieri de șase luni la procedura de achiziție demarată de STS.

Guvernul Cîțu intenționează să adopte în ședința de miercuri un proiect de act normativ care are în vedere „reaprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului ”Modernizarea infrastructurii hardware și software a Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă”, conform celor aprobate prin Hotărârea Consiliului director al STS nr. 69/31.12.2020:

  • prelungirea datei de punere în funcțiune a proiectului până în anul 2022;
  • majorarea valorii totale a proiectului la suma de 231.250 mii lei, din care cheltuieli de investiții suma de 229.808 mii lei, inclusiv TVA, pentru acoperirea costurilor suplimentare generate de pandemia Covid-19.”, se arată în Nota de fundamentare.

Finanţarea cheltuielilor aferente proiectului se va realiza din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, prin bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform legilor bugetare anuale, se arată în proiectul de HG.

Modernizarea sistemului IT al numărului unic de urgență 112 a început în septembrie 2018, când Guvernul Dăncilă a adoptat tot prin Hotărâre de Guvern nota de fundamentare privind necesitatea modernizarii sistemului 112, proiect estimat atunci la 221,7 milioane de lei. Perioada de implementare era de 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare cu fonduri UE, contractul de finanțare fiind semnat în luna august 2018. Oficialii STS estimau atunci ca noul sistem 112 va fi dat în funcțiune la sfârșitul anului 2020.

Cu alte cuvinte, Guvernul vrea acum să majoreze cu 9,5 milioane de lei costurile totale ale proiectului față de estimarea inițială și să mute termenul de punere în funcțiune a noului sistem în anul 2022.

Ce spune Guvernul legat de creşterea cheltuielilor şi întârzierea la modernizarea 112

Guvernul spune că întârzierea a fost cauzată de pandemia de coronavirus, însă vorbesc şi de întârzierile generate la licitaţia STS.

„În contextul situației imprevizibile și excepționale apărută la începutul anului 2020, cauzată de pandemia Covid-19, precum și de măsurile impuse pe cale de consecință la nivel național, dar și internațional, de limitare la maxim a întâlnirilor fizice pentru a reduce pe cât posibil răspândirea virusului SARS-CoV-2, activitățile asociate graficului de implementare al contractului și implicit al proiectului, în ansamblul său, au fost impactate major, înregistrându-se până în prezent o întârziere de minim 8 luni a activităților planificate.

Pe de altă parte, la această întârziere se adaugă prelungirea cu 6 luni a perioadei de derulare a procedurii de atribuire a contractului de furnizare sus menționat, prelungire cauzată de complexitatea ridicată a caietului de sarcini și implicit a procesului de evaluare a ofertelor depuse, proces care a durat cu mult peste planificarea inițială.”, se arată în Nota de fundamentare.

Contractul de finanţare aferent proiectului de modernizare a sistemului 112 trebuie actualizat.

„Pe de altă parte, ca urmare a acestei întârzieri de 8 luni înregistrate la nivelul contractului de furnizare, au devenit incidente o serie de costuri suplimentare a căror finanțare este absolut necesară pentru restabilirea echilibrului economic contractual și ducerea la bun sfârșit a contractului, respectiv atingerea obiectivelor și a indicatorilor propuși prin contractul de finanțare.

Aceste costuri suplimentare sunt din categoria costurilor care au stat la baza fundamentării prețului inițial al contractului și sunt reprezentate de costuri aferente prelungirii valabilității licențelor asociate sistemului informatic care face obiectul contractului, prelungirii perioadei suplimentare de garanție tehnică și suport, prelungirii valabilității garanțiilor financiare depuse în cadrul contractului de achiziție, precum și de alte costuri generate de pandemia Covid-19.”, se mai spune în nota de fundamentare.

Licitația STS pentru modernizarea 112 care a dus la plângere penală. Cum s-a finalizat situaţia

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a demarat în vara anului 2018 o licitație pentru modernizarea sistemului 112 (n.a numărul unic de urgență), contract cu o valoare estimată la peste 184,7 milioane lei (fără TVA).

În cadrul licitației, STS a primit 5 oferte, însă doar trei au ajuns în etapa finală. Este vorba de ofertele depuse de:

1. Telekom Romania Mobile Communications (având ca terți susținători pe Mediatel Data, World Profesional Services – fosta Teamnet fondată de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, Industrial Computer Group, Trencadis Corp (controlată de Radu Negulescu, care i-a făcut campania online la prezidențiale lui Klaus Iohannis, și de Carlo Burci, fiul omului de afaceri Cristian Burci), și ca subcontractanți pe: Nova Tech Integrated Solutions (firmă controlată de Andrei Cruceru, un fost manager pentru vânzări către sectorul public la Asesoft International, compania fondată de Sebastian Ghiță), Industrial Computer Group și All Business Management).

2. Orange Romania (lider de consorțiu) și Atos Convergence Creators (ofertant), având ca subcntractanți pe: Felix Telecom, Atos Spain SA, Radcom și Greensoft)

3. Omnilogic (ofertant – lider de consorțiu), alături de Avaya Enterprise (ofertant), Beta 80 SpA (ofertant)și Starc4SYS (ofertant).

După obținerea mai multor informații de la STS referitoare la procedura de evaluare a ofertelor de la licitație, asocierea formată din firmele Omnilogic, Avaya Enterprise (SUA), Beta 80 SpA (din Italia) și Starc4SYS a depus și plângere penală la DNA.

În plângerea penală, consorțiul condus de Omnilogic îi acuza pe angajații STS din comisia de evaluare a ofertelor de abuz în serviciu și fals intelectual pentru că le-ar fi permis și i-ar fi ‘încurajat’ pe alți doi ofertanți să modifice prețurile unitare în timpul licitației, lucru interzis de legea achizițiilor publice.

„Prin eliminarea persoanei vătămate (n.a eliminarea din licitație), statul a pierdut contravaloarea a 3 ani de garanţie suplimentară pe care o ofeream, în cuantum de 3.271.051 EURO. Totodată, prin fraudare s-a creat un incident care a dus la contestarea la CNSC ce poate ti urmată de o acţiune în instanţă, acţiune ce va bloca procedura de licitaţie deci va duce la pierderea de către statul român a banilor din Programul Operaţional Infrastructură Mare, axa priotitară 5, întrucât aceasta expiră în 2020 și nu se poate prelungi. Prin urmare, statul român va fi nevoit să plătească la final 100% modernizarea 112 întrucât prin fraudarea procedurii de licitație s-a pierdut șansa respectării termenelor astfel încât să se poată profita de banii europeni (se pierde cofinanțarea de 85%).”, se arăta în plângerea penală.