De ce a invalidat Curtea Constituţională referendumul din 29 iulie

Publicat: Marţi, 21 August 2012 13:43 // Actualizat: Marţi, 21 August 2012 14:43 // Sursa: RTV.net

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi,procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că, la data publicării deciziei în MO, Traian Băsescu îşi reia atribuţiileHotărârea Curţii Constituţionale trebuie mai întâi prezentată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Foto: vertical-online.ro

Potrivit unui comunicat al CCR, plenul Curţii Constituţionale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.

De asemenea, CCR confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU".

Totodată, CCR constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil.

Curtea Constituţională precizeză că la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte, iar Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de şef al statului.

Prezentăm integral comunicatul dat publicităţii de Curtea Constituţională:

"În ziua de 21 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât :

«1. Constată că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a fost respectată.

2. Confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”.

3. Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

4. La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George - Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

5. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României.

Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.»

Dezbaterea a avut loc la data de 21 august 2012 şi la aceasta au participat: Augustin Zegrean, preşedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecători."

Potrivit legii, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună, după care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.


loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 aug 13:00
Răspunde | Votează email 0 email
victoras
PONTA, HOTILOR SI MIZABILILOR ASTORA AR TRBUI TAIAT BUGETUL COMPLET. NOI II PLATIM SA NE-O TRAGA PRIN GURA. AU TOATE MOTIVELE SA LE FIE FRICA
21 aug 21:06
Răspunde | Votează email 0 email
mitica
MINCIUNI! CCR nu a invalidat referendumul pe data 30 iunie pentru ca a lipsit al 6-lea judecator! Din cauza asta a dat de lucru institutiilor si guvernului, pentru a putea santaja pe Cojocaru! Din hotarare se vede ca nici nu s-au uitat pe hartiile primite,. au mentinut mortii din liste, au mentinut minorii si cei plecati! Deci au mentinut numarul total, restul fiind maculatura, dar au gasit pe al 6-lea judecator! Aceasta CCR a ajuns o ograda de potai politice lipsite de caracter!
1
EUR
4.7607
RON
22 Apr
noapte 7 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H