De ce a refuzat Recep Erdogan ajutorul lui Elon Musk, în urma cutremurului devastator din Turcia

Turcia este pusă la grea încercare. Implicit, și președintele Recep Erdogan. Liderului turc i s-au oferit diverse ajutoare din partea statelor vecine, dar și din partea unor multimiliardari, pe care a trebuit să-i refuze. Printre aceștia, pe Elon Musk. 

07 feb. 2023, 11:20
De ce a refuzat Recep Erdogan ajutorul lui Elon Musk, în urma cutremurului devastator din Turcia

În mod surprinzător, Recep Erdogan a refuzat ajutorul lui Elon Musk, gata să-l ofere turcilor în urma cutremurului devastator de 7,8 grade pe scara Richter.

Mai concret, fondatorul Tesla s-a oferit să trimită în Turcia un serviciu de bandă largă prin satelit, în urma seismului. Guvernul de la Ankara a refuzat propunerea.

Elon Musk, fondator și al SpaceX, a declarat pe Twitter, rețeaua socială pe care o deține, că una dintre companiile sale, Space Exploration Technologies Corp, ar putea furniza rețeaua Starlink imediat ce va fi aprobată de executivul statului din Orient.

Un oficial turc, înalt demnitar, care a dorit să rămână sub anonimat, a oferit informații suplimentare pe marginea acestui subiect. El i-a mulțumit pentru propunere lui Elon Musk, dar Turcia e nevoită să refuze pentru că are suficientă capacitate de satelit. Statul condus de către Recep Erdogan și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) dispune de stații de bază care funcționează cu baterii, deși în unele zone nu poate fi furnizată energie electrică, a precizat sursa citată de Bloomberg.

SpaceX urmează să lanseze pe orbită primul satelit de comunicații al Turciei, Turksat 6A, în primul trimestru al anului 2023.

Recep Erdogan și Elon Musk au purtat mai multe discuții tete-a-tete, de-a lungul timpului. Cei doi s-au întâlnit chiar și la finala Cupei Mondiale din Qatar.

 

Tragedie în Turcia. Bilanț parțial în urma cutremurului devastator

 

Turcia a fost lovită de un cutremur devastator la începutul săptămânii, în zona de sud – Gazientep. Seismul a fost puternic resimțit și în Siria. Astfel, la 24 de ore de la nefericitul eveniment au fost confirmate deja peste 4.300 de decese  și peste 15.000 de răniți în cele două state din Orient. A fost cel mai puternic cutremur din 1939 până în prezent, care a avut loc în regiune.

Inclusiv România a trimis echipe de salvare în sudul Turciei, sub comanda lui Raed Arafat, șeful DSU.

  • Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit. Aceasta constă în mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita Pământului.