De ce rămâne, de fapt, Cornel Dinu, fără certificatul de revoluționar și câți bani pierde. Suma nu este deloc de neglijat

Fostul fostbalist și antrenor român, Cornel Dinu, ar putea rămână fără certificatul de revoluționar. Decizia a fost luată de secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist și urmează să fie confirmată de Curtea de Apel București.

16 iun. 2022, 11:55
De ce rămâne, de fapt, Cornel Dinu, fără certificatul de revoluționar și câți bani pierde. Suma nu este deloc de neglijat

Cel care i-a contestat titulatura de revoluționar a lui Cornel Dinu este Marian Moroșanu, zis și „Ceaușescu”, iar comisia de anchetă a analizat documentele care au stat la baza emiterii actului.

De ce este Cornel Dinu în pericol să piardă certificatul de revoluționar

De fapt, chiar asta a fost problema, pentru că tot ceea ce a susținut Cornel Dinu nu a putut fi probat cu documente pentru că atunci când a început Revoluția în 1989, el nu se afla în țară.

Citește și: Cornel Dinu a explodat după înfrângerea României în fața Bosniei: „Alibec are gura plină cu șaorma. Edi are un discurs de propagandist”

„El a spus că 21 decembrie 1989 s-a aflat pe străzi alături de revoluționarii din București, iar a doua zi s-a aflat la televiziune, unde a făcut parte din comandamentul TVR care avea ca obiect inițierea și concretizarea acțiunilor revoluționare.

Cornel Dinu ar fi trebuit să probeze că a făcut ceva esențial în perioada 14 – 22 decembrie 1989, ora 12.10, ora fugii dictatorului. Este condiție esențială prevăzută în lege în baza căreia se acordă titulatura de luptător în Revoluție cu rol determinant”, transmite Antena 3.

Până la sentința definitivă, care trebuie confirmată de Curtea de Apel București, Cornel Dinu va continua să încaseze luna o indemnizație de 2.000 de lei, va avea transport gratuit și scutire de la plata anumitor dări către statul român.

Unde se afla Cornel Dinu în decembrie 1989

Cornel Dinu, fost fotbalist la Dinamo şi al echipei naţionale a româniei, a declarat că a fost pe străzi alături de revoluționari în București, în seara zilei de 21 decembrie 1989. cel supranumit „Mister” a mai susținut că „în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 l-a convins pe domnul Ilie Năstase să plece în străinătate pentru a putea fi cunoscute acțiunile din Timișoara și București, iar ulterior de la aerport a plecat la Televiziune, unde la orele 14.30 a vorbit mulțimii care se afla în curtea TVR.

După aceea, a făcut parte din comandamentul de la etajele 6 și 11 ale TVR care aveau ca obiect inițierea și concretizarea acțiunilor revoluționare”.

Comisia a concluzionat că afirmațiile lui Cornel Dinu nu pot fi probate prin înscrisuri, iar la dosar există un singur martor care a declarat că l-a întâlnit pe fostul fotbalist la TVR abia pe 24 decembrie, în grupul condus de Ion Iliescu.

În decembrie 1989, Cornel Dinu era antrenor la FC Olt Scorniceşti, echipa din satul natal al lui Nicolae Ceauşescu. mai mult, potrivit propriilor mărturii, a plecat în Italia pe 13 decembrie 1989 şi a revenit în ţară pe 19, aceeaşi lună. În Italia s-a întâlnit cu Vladimir Cohn, pe atunci industriaş în Italia şi SUA, devenit ulterior unul dintre finanțatorii lui FC Dinamo.

Citește și: Jaf la Dinamo, au dispărut trofeele! Cornel Dinu acuză: „Totul s-a furat! Erau din aur și argint, de la 20.000 de dolari!”

„După 1990, Cornel Dinu a fost numit de Ion Iliescu secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului. „Cornel Dinu, fostul fotbalist actualmente general de miliție pensionar, a rămas fără certificat de revoluționar cu Rol Determinant, pentru care încasa indemnizația reparatorie fără să o merite. Marea lui realizare în revoluție a fost cazarea la propriul domiciliu, în 22 decembrie ’89, a celor 2 „eroine” – coana Nina Iliescu (zisă dulceață din 3 trandafiri) și coana Mioara Român (zis arăboaica).

Cornel Dinu a participat super activ la lovitura data revoluției de către gruparea filosovietica KGB– NKVD Iliescu -Măgureanu și Nicolae Militaru- Vasile Ionel. PS DNA împreună cu fostul secretar de sta Coca Laurențiu, l-au uns Revoluționar cu Rol Determinant, pentru care a primit de la statul Roman 130. 400 lei (30.000 euro).”, a scris Marian Ceauşescu într-o postare pe Facebook.