De ce au respins judecătorii cererea DNA de arestare preventivă a şefului Camerei de Comerţ

Tribunalul Bucureşti, care a respins cererea DNA de arestare preventivă a şefului Camerei de Comerţ Bucureşti Sorin Dimitriu, susţine în motivare că procurorii nu au probat suficient acuzaţiile de şantaj ale acestuia.

RomaniaTV.net
05 apr. 2012, 18:42
De ce au respins judecătorii cererea DNA de arestare preventivă a şefului Camerei de Comerţ

Şeful Camerei de Comerţ Bucureşti şi Industrie din Bucureşti, Sorin Petre Dimitriu, a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA pentru constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată şi trei infracţiuni de abuz în serviciu, potrivit adevarul.ro.

În motivarea instanţei se reţine că procurorul DNA a declarat că Sorin Dimitriu şi ceilalţi doi invinuiţi au reuşit să strângă 800.000 euro de la angajaţii pe care îi obligau să îşi doneze pe baza unor contracte de sponsorizare o mare parte din drepturile băneşti.

Potrivit sursei citate, judecătorul Sandu Gheorghiţa susţine că procurorii nu au dovedit fără urmă de îndoială că angajaţii Camerei de Comert Bucureşti au fost şantajaţi de Sorin Dimitriu să-şi doneze drepturile salariale. Judecătorul susţine că salariaţii, dacă aveau o problemă legata de salarizare, ar fi putut să se adreseze unei instanţe civile.

„Astfel in ceea ce priveste acuzatia privind infractiunile de santaj, presupuse a fi comise de cei 3 inculpati, Tribunalul retine, ca singurele aspecte confirmate pana la acest moment procesual sunt cele privitoare la existenta contractelor de sponsorizare, incheiate intre unii dintre angajatii CCIB, si aceasta din urma institutie. Nu au fost relevate insa date suficiente din care sa rezulte exercitarea vreuneia dintre actiunile de presiune enumerate in art.194 alin.1 C.p, de catre vreunul din inculpati in scopul incheierii acelor contracte sau derularii in continuarea a acestora. In lipsa decelarii oricaror date care sa confirme in mod rezonabil ca incheierea contractelor de sponsorizare si derulare a acestora s-a facut ca urmare a interventiilor celor trei inculpati, a amenintarii sau a constrangerii, instanta apreciaza ca in fapt situatia creata intre CCIB si angajati poate fi rezolvata mai degraba de o instanta specializata in litigii de munca si nu de instanta penala”, a motivat instanţa.