De ce avem coşmaruri?

Ce stă la baza producerii acestui delir nocturn şi ce scop au? Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente întrebări când vine vorba de coşmaruri.
Alina Costache
05 nov. 2016, 14:33
De ce avem coşmaruri?

Ce este un coşmar?

Profesorul asociat al Şcolii de Medicină din Colorado susţine că ele sunt, de fapt, o mulţime de tipuri de vise înspăimântătoare care apar în toate stadiile somnului. Terorile nocture, de exemplu, care se manifestă prin experimentarea unui sentiment puternic de frică şi, uneori, cu somnambulismul au tendinţa de a apărea la jumătatea ciclului somnului, în timpul somnului adânc şi oamenii care trec prin aceste momente se trezesc cu o inexplicabilă senzaţie de teamă. Coşmarurile, însă, sunt experimentate în timpul fazei de mişcări rapide a ochilor, care apare la finalul ciclului de somn. Potrivit celor spuse de Pagel, acestea sunt doar nişte vise cu o poveste înspăimântătoare şi sunt extrem de comune, afectând pe oricine la un moment dat.

Potrivit unu studiu recent, citat de descopera.ro, un procentaj de 5% până la 8% dintre adulţi se confruntă cu coşmaruri, pe când în cazul copiilor sub 12 ani procentul este mai ridicat: între 20% şi 39%. În majoritatea cazurilor nu reprezintă o problemă serioasă, mai ales dacă ne-am confruntat cu o situaţie problematică în timpul zilei sau am avut contact cu relatarea unor momente înspăimântătoare, precum vizionarea unui film horror.

Lucrurile devin mai complicate atunci când coşmarurile îi împiedică pe oameni să doarmă normal şi să se odihnească, iar în timpul zilei sunt extenuaţi.

De ce avem coşmaruri?

Stresul posttraumatic a fost identificat drept o cauză majoră în apariţia coşmarurilor, persoanele care au trecut prin experienţe traumatizante experimentând coşmaruri foarte des. Un studiu a arătat că în 80% dintre cazuri, astfel de persoane se confruntă cu acest tip de vise, iar un altul a dezvăluit faptul că 53% dintre veteranii Războiului din Vietnam se confruntă, de asemenea, cu astfel de vise.

S-a observat că o parte a creierului responsabilă de controlul fricii şi al anxietăţii, amigdala, are o activitate crescută în cazul oamenilor care se confruntă cu stresul post-traumatic şi care se confruntă cu coşmaruri în timpul nopţii.

Pot coşmarurile să te afecteze?

„Consider că aceste vise sunt minunate. Visele normale sunt, de fapt, un răspuns cognitiv al modului în care creierul funcţionează, pe când coşmarurile oferă un răspuns cu privire la ceea ce se întâmplă în mintea ta”, este de părere Pagel. Coşmarurile ne pot ajuta să ne înţelegem propriul psihic, iar din acest punct de vedere pot fi benefice, mai ales când vine vorba de creativitatea interioară nedescoperită încă. Tocmai de aceea, Pagel spune că persoanele care se confruntă cu coşmarurile au o personalitate creativă.

Mai mult, multe persoane se confruntă cu momente de somnambulism, atunci când ei reacţionează fizic în faţa viselor şi apare atunci când partea din creier resonsabilă de paralizarea muşchilor în timpul somnului nu funcţionează în parametri normali, astfel că persoanele se pot ridica şi pat şi se pot mişca prin cameră.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Băutură gratis în schimbul voturilor, la Brăila
Capital.ro
România a pierdut o mare legendă. A fost un adevărat artist al țării. I-a avut pe americani la picioare
Playtech.ro
Călin Georgescu, enervat la culme în secţia de votare! Gestul care l-a făcut să iasă imediat din clădire. Foto
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Atenție la bancomate! Modificări importante din 28 iunie
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
George Simion şi Călin Georgescu au votat alături de soţii! Motivul incredibil pentru care au fost scoși afară din secţie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ uriașă pentru obținerea permisului auto. Decizie la nivelul întregii țări: Crește cu adevărat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Noi reguli ANAF pentru românii care obțin venituri din chirii. Se dau amenzi uriașe
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ