De ce divorţează românii: Banii duc cel mai adesea la despărţire

Statisticile sunt necruţătoare: în majoritatea cuplurilor, banii sunt principalul motiv de certuri, dar şi de divorţ.

06 oct. 2014, 07:36
De ce divorţează românii: Banii duc cel mai adesea la despărţire

Oare poate fi gestionat cu tact acest important capitol al vieţii de cuplu şi de familie, cu care se confruntă aproape toată lumea, astfel încât armonia să nu fie zdruncinată din temelii din cauză că partenerii văd total diferit lucrurile în privinţa cheltuirii banilor, scrie cugetliber.ro Ce se întâmplă dacă frecuşurile zilnice pe această temă îi determină pe soţi să se mintă reciproc atât în privinţa veniturilor, cât şi a cheltuielilor? Psihologii spun că, în aceste condiţii, drumul către divorţ e larg deschis.

Citeşte şi SEMNE care dezvăluie INFIDELITATEA în cuplu

Perspectivă care le dă frisoane celor care nu doresc să se ajungă atât de departe, dar nici nu pot accepta, la nesfârşit, situaţia: „Soţia mea nu se consultă niciodată cu mine nici când e să cumpărăm ceva de valoare, zice că n-are rost, oricum habar n-am să cumpăr ceva de calitate, din zgârcit nu mă scoate. Cel mai tare mă deranjează că vine tot timpul cu placa aia… suntem prea săraci să cumpărăm lucruri ieftine. Iar dacă îi intră ei în cap să cumpere ceva şi nu avem bani, fără să mă întrebe, se împrumută de la prieteni, spune că a vrut să-mi facă o surpriză. Mi-au cam ajuns surprizele la os, face şi credite de capul ei. Am început şi eu s-o mint, nu mai aduc toţi banii acasă şi, de aici, ţine-te scandal, scene de gelozie şi tot tacâmul… Ştiu că în toate familiile sunt certuri de la bani, dar la noi e ceva de groază!”.

Citeşte şi Secretele întunecate ale cuplurilor aparent fericite

Toate datele arată că greu găseşti un cuplu sau o familie în care să nu se declanşeze discuţii, certuri, chiar scandaluri de pomină din cauza banilor. Fie că nu ajung, fie că se cheltuie pe ce nu trebuie etc. etc. După cum a explicat psihologul Alina Pandrea, este aproape imposibil ca doi oameni, oricât de compatibili ar fi, să aibă şi aceeaşi percepţie asupra banilor şi că, de regulă, în majoritatea cuplurilor un partener poate părea mai cheltuitor sau mai zgârcit în ochii celuilalt. Totul, din cauză că suntem diferiţi. Asta nu înseamnă că acest subiect nelipsit de pe agenda zilei nu poate fi gestionat cu tact, pentru ca armonia în cuplu să nu aibă prea mult de suferit.

Abţinerea de la critici

Aşadar, o primă recomandare ar fi să se renunţe la critici. N-ar trebui să conteze atât de mult cine se pricepe mai bine la cumpărături, din cauză că, la un moment dat, oricine poate lua decizii greşite în privinţa gestionării bugetului familiei. Dacă se va reproşa constant celuilalt că habar n-are ce să facă cu banii, că îşi bate joc de munca lui, că aruncă cu banii în prostie sau, dimpotrivă, că este un zgârcit, relaţia se va deteriora pe zice trece, vor apărea multe frustrări, iar efectul va fi destrămarea cuplului. De aceea, odată făcute, cheltuielile unuia dintre soţi trebuie accepte, fie bune, fie mai puţin inspirate.

Minciunile… pun paie pe foc!

Indiscutabil, cardurile de credit pot genera probleme în cuplu, iar dacă sunt şi ascunse de partener, situaţia va da în clocot, căci poate interveni şi gelozia. De aceea, partenerii trebuie să se informeze reciproc ce şi-ar dori să cumpere, fie şi pentru uz personal, să nu-şi ia lucruri prea scumpe pe ascuns, căci dacă o relaţie nu se bazează pe încredere în toate, la un moment dat va scârţâi din temelii. Nu degeaba se spune că oamenii care se iubesc sunt şi oneşti. „Asta nu înseamnă că micile fonduri proprii pentru cumpărături mărunte sunt interzise. Fiecare partener ar trebui să aibă bani de buzunar pentru diverse lucruri personale, problemele mari apar când se dezechilibrează grav bugetul familiei” – a completat psihologul.

Contabilitatea familiei

Un lucru e cert, banii trebuie gestionaţi cu grijă, fie că sunt mulţi sau puţini, iar pentru asta, şi în familie, ca într-o firmă, se impune un plan de venituri şi de cheltuieli, pe care să-l întocmească, atenţie!, ambii parteneri. Iar achiziţiile mari trebuie planificate împreună şi, de preferat, cu acordul ambilor parteneri. Psihologul spune că acesta este şi secretul gestionării situaţiei. Numai cu cărţile pe faţă se va şti unde merg banii. Surprizele sunt şi ele plăcute, dar în anumite limite.

Concluzia psihologului: „Nu e chiar aşa de complicat, o simplă consultare cu jumătatea ta înainte de a cheltui o grămadă de bani pe ceva care ea nu apreciază a fi necesar poate împiedica certurile serioase. După consultare poate urma şi o negociere, important e să nu se acţioneze pe ascuns sau în forţă”.