De ce e bine pentru copii să se joace în ţărână

Numai cine nu a făcut niciodată în copilărie torturi din noroi decorate cu flori furate din grădina bunicii şi nu a modelat cazemate şi labirinturi în lut nu ştie cât e de haios să-ţi murdăreşti mânuţele şi să te joci în ţărână! Desigur, părinţii cei mai grijulii care citesc acum această frază sunt probabil foarte revoltaţi: „Cum să-mi las copilul să pună mâna pe aşa ceva? Nu e igienic!" Şi totuşi tocmai această igienă dusă la extrem ar putea fi motivul pentru care cei mici se îmbolnăvesc atât de des.
Romania TV
15 iun. 2014, 20:17
De ce e bine pentru copii să se joace în ţărână

Cel putin asta spun oamenii de stiinta – si avem toate motivele sa-i credem. Un studiu publicat recent in „Journal of Allergy and Clinical Immunology” si citat de Time.com aduce argumente serioase in favoarea acestui lucru. Potrivit specialistilor, cea mai buna metoda de a-i feri pe copii de astm si alergii este sa-i lasam sa se joace in voie pe podele si chiar afara, in iarba si pe pamantul gol. Studiul arata ca bebelusii expusi din vreme la toate lucrurile „inimaginabile” pe care ne chinuim atat sa le curatam in propriile locuinte (murdarie, praf, par de animale, excremente de gandaci s.a.m.d.) au un risc mai scazut de a face alergii pana la varsta de 3 ani.
Pe de alta parte, micutii care cresc in spatii complet igienizate (uneori chiar pana la nebunie) si sunt protejati cu obstinatie de alergeni si de bacterii au sanse mai mari sa dezvolte alergii si sa se imbolnaveaca de astm. Explicatia e una cat se poate de simpla si logica. Probabil ai auzit de „ipoteza igienei” in ce priveste cazurile tot mai numeroase de astm si alergie la copii. Ei bine, ea are legatura cu obsesia pentru curatenie si igiena a parintilor, care isi cresc micutii intr-un mediu cat mai steril posibil, motiv pentru care cei mici nu mai au ocazia sa-si dezvolte sistemul imunitar asa cum ar trebui si, implicit, rezistenta la alegernii obisnuiti.

Nu e un secret ca micutii au o adevarata fascinatie pentru noroi, pamant, nisip, argila, iarba plina de ganganii si alte lucruri la fel de terifiante pentru parintii lor. Inainte sa pui mana pe gelul antibacterian si sa-ti dezinfectezi copilul din cap pana-n picioare, opreste-te un minut sa-ti amintesti ca joaca in tarana e buna si pentru trup, si pentru suflet. Iata principalele 5 motive pentru care sa-ti echipezi chiar acum puiul cu o galetusa si o lopatica si sa-l lasi sa se bucure de copilarie si de vremea minunata de afara:

1. Murdaria face bine la dezvoltarea creierului
Din cate se pare (si exista multe studii care au demonstrat asta), in sol exista cateva tipuri de bacterii care activeaza neuronii responsabili cu productia de serotonina – o substanta cu rol major in multe dintre functiile fiziologice si care este, in acelasi timp, un antidepresiv natural. Altfel spus, joaca in noroi chiar iti face copilul fericit (asta daca nu ti-ai dat seama deja dupa zambetul larg de pe chipul lui).

2. Întăreşte imunitatea
E valabil pentru toata lumea, dar cu atat mai mult pentru copii. Expunerea de timpuriu la microbii din sol iti ajuta micutul sa creasca mai puternic si sa fie mai rezistent la boli. In lipsa contactului cu acesti microbi, sistemul imunitar nu mai „invata” sa-si recunoasca propriile celule si ajunge sa le atace, motiv pentru care cresc atat de alarmant cazurile de astm, alergie, eczeme si alte boli.

Citeşte mai multe pe sfatulparintilor.ro

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Serie de cutremure, în România! Ultimul abia a avut loc, zonele afectate
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Pozele false aruncate de Elena Lasconi pot răsturna alegerile prezidențiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cutremur azi-dimineață în România! În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 14 zile de furtună electrică în București. Pe ce dată vin vijeliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Gesturile interzise la alegeri prezidențiale 2025. Recomandările Biroului Electoral Central pentru alegători
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață