De ce e bine să consumi untură de porc. Are beneficii incredibile asupra sănătăţii

Untura de porc are beneficii incredibile asupra sănătăţii. Este bogată în vitamina D şi face foarte bine la inimă. De asemenea, preparatele gătite cu untură au un gust mult mai bun decât cele gătite în ulei de floarea soarelui.

24 ian. 2022, 21:00
De ce e bine să consumi untură de porc. Are beneficii incredibile asupra sănătăţii

De ce e bine să consumi untură de porc. Puţine persoane cunosc beneficiile incredibile pe care le are untura de porc asupra sănătăţii. Vă prezentăm câteva dintre ele în rândurile de mai jos.

De ce e bine să consumi untură de porc

Deşi a fost folosită în bucătăriile din întreaga lume încă din cele mai vechi timpuri, în ultima vreme mulţi au început să se ferească de untura de porc. Se spune că aceasta nu face bine sănătăţii. Ei bine, vă vom prezenta câteva dintre beneficiile pe care le are această untură asupra organismului.

Untura conţine 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate si 10% grăsimi polinesaturate. Procentul mare de grăsimi saturate din untura protejeaza grasimile mono si polinesaturate de oxidarea la caldură. Din acest motiv untura de porc este excelentă pentru gătit si coacere.

Citeşte şi Adevărul despre SLĂNINĂ. Greşeala pe care o fac toţi românii în legătură cu delicatesa numită „somonul cu picioare”

Este bogată în vitamina D

Puţine persoane ştiu că untura de porc este una dintre cele mai bogate surse de vitamina D. O singură lingură de untură contine 1000 UI vitamina D sau 500 UI/100 grame, care este solubila in grăsimi. Din acest motiv are nevoie de acizi grași ca să fie absortită și utilizată în organism.

În afară de untură, surse importante de vitamina D mai sunt gălbenusurile de ou şi ficatul.

Este bună pentru inimă

Deşi se spune că untura de porc măreşte riscul de a face boli de inimă, trebuie să ştiţi că totul este doar un mit. Atunci când face parte dintr-o dietă sănătoasă nu va provoaca boli de inimă.

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutriție, la care au participat peste 300.000 de persoane, nu există dovezi pentru a spune că riscul bolilor de inimă creste odată cu consumul de grăsimi saturate.

Pe de alta parte, s-a demonstrat că o dietă cu conținut scăzut de grăsimi crește trigliceridele, ceea ce este un factor de risc pentru bolile de inimă.

„Am descoperit că oamenii care mâncau cel mai mult colesterol, cea mai multă grăsime saturată, cele mai multe calorii, cântăreau cel mai puțin și erau cei mai activi fizic”,spune Directorul Framingham Heart Study.

Reţineţi că aportul de grăsimi saturate creste aportul de colesterol HDL, care este asociat cu un risc redus de boli de inimă. Dacă stăm să ne gandim, bolile de inimă și diabetul au crescut infiorator de mult de cand grăsimile animale au fost inlocuite cu grasimi procesate, precum margarina sau uleiurile vegetale.

Untura este o sursa sănătoasă de colesterol

Aceasta se situeaza pe locul 18 in alimentele cele mai bogate in colesterol. Ca agent de vindecare in organism, nivelurile de colesterol cresc in perioadele de stres.

Potrivit studiilor, consumul de colesterol nu are o relatie cauză-efect cu nivelul de colesterol din sange. Acest lucru se datorează faptului că organismul produce colesterolul de care are nevoie. Oferirea colesterolui din grasimi de bună calitate reduce povara asupra organismului de a produce colesterol, scrie manancabio.ro. 

Citeşte şi Sărățele cu untură, cea mai ușoară rețetă. Aperitivul fraged și gustos, de care nu te saturi niciodată