De ce e necesară STAREA DE ALERTĂ. Nelu Tătaru: „Fără stare de alertă, purtarea obligatorie a măştilor ar limita nişte drepturi”

Nelu Tătaru a explicat, miercuri, că este nevoie ca starea de alertă să fie prelungită deoarece o impune riscul epidemiologic. Ministrul Sănătăţii a declarat că nu se poate vorbi despre o decizie politică. 

RomaniaTV.net
10 iun. 2020, 17:18
De ce e necesară STAREA DE ALERTĂ. Nelu Tătaru: „Fără stare de alertă, purtarea obligatorie a măştilor ar limita nişte drepturi”

De asemenea, Nelu Tătaru a respins ideea potrivit căreia starea de alertă să fie impusă doar în anumite zone. Motivul: o persoană bolnavă poate pleca de acolo şi să ajungă într-o zonă în care nu există stare de alertă.

„Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi, avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active. Toate relaxările progresive, graduale, le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Detașarea se poate face într-o stare de alertă, suportul spitalelor îl putem face doar în stare de alertă. Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară”, a afirmat Nelu Tătaru, conform Digi24.

Ce se întâmplă dacă nu e prelungită starea de alertă

Ministrul Sănătăţii susţine că dacă nu va mai fi prelungită starea de alertă, vom fi „într-un pericol sanitar, ne obligă cam tot ce avem de relaxat”.

„Nu avem acele contra măsuri, creșterea numărului de cazuri. Ne va face să căutăm tot felul de alternative, ordine de ministru”, a menţionat Nelu Tătaru, conform sursei citate.

Raed Arafat: E prea devreme să ieşim din starea de alertă, dar avem şi un plan B dacă se întâmplă asta

Întrebat despre planul B, Nelu Tătaru a spus că Ministerul Sănătății are ordine de ministru și protocoale pentru ce înseamnă situații epidemice și că spitalele au planuri albe, dar că nu este de ajuns.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre măşti şi obligativitatea purtării acestora.

„Am limita niște drepturi, în starea de alertă putem impune”, a spus Nelu Tătaru, adăugând că „nici restaurantele nu mai pot fi închise”.

„Starea de alertă este o stare în care putem da hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență care se transformă în Hotărâri de Guvern, ne ajută să impunem niște restricții”, a spus el.

Ludovic Orban, discuţii cu Opoziţia privind starea de alertă. Liderul cu care încă nu a vorbit

De asemenea, Nelu Tătaru a menţionat că prim-ministrul Ludovic Orban poartă discuţii cu Opoziţia, însă acestea nu s-au terminat.

„Sper să putem ajunge la un numitor comun”.

Ministrul Sănătăţii a precizat că nu a vorbit direct cu Marcel Ciolacu în acest sens.

Cu privire la o eventuală lege dată de Parlament în locul stării de alertă, ministru a spus că „acea lege trebuie dată pentru o situație anume, pentru ce o justificăm? Pentru starea de alertă? Dacă este o situație de stare de alertă de ce nu impunem starea de alertă?”

Despre propunerea USR de limitare a stării de alertă doar în anumite zone, ministrul a spus că „în acest context nu stă în picioare, avem focare peste tot și în instituire”.

„Dar starea de alertă trebuie să existe, un caz asimptomatic nu poate să iasă dintr-o zonă și să nu mai fie într-o zonă unde nu e stare de alertă”, a subliniat Nelu Tătaru.

Ministrul a explicat că prelungirea stării de alertă vine dintr-o nevoie „pur epidemiologică, tehnică, sanitară” și nu dintr-o decizie politică.

Ponta îl somează pe Nelu Tătaru: „Dă banii oamenilor de la Ambulanţă! Nu te comporta ca Orban, ca să nu plăteşti cum va plăti Orban!”