De ce este bine să ai în casă foi de dafin. Te scapă de multe dureri neplăcute

Frunza de dafin nu este doar un condiment minunat pentru a adăuga savoare mâncărurilor, ci și o adevărată plantă medicinală.

16 sept. 2023, 06:05
De ce este bine să ai în casă foi de dafin. Te scapă de multe dureri neplăcute

Foaia de dafin, cunoscut și sub denumirea de laur (Laurus nobilis), este o sursă de vitamine și minerale precum vitaminele A, C, B și PP, seleniu, mangan, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, cupru. Conține, de asemenea, taninuri și fibre alimentare, acizi organici și uleiuri esențiale. Frunza este bogată în componente aromatice precum linalol și cineol, camfor și limonen.

Frunzele de dafin au o serie de efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, pentru aparatul respirator, pentru sănătatea inimii. Sunt folosite și împotriva durerilor menstruale.

Citește și: Hrean la borcan – leacul care desfundă nasul instant! Când se pune, de fapt, oțetul, ca să fie mai înțepător

Ce beneficii au foile de dafin?

Pe lângă utilizarea lor în bucătărie, foile de dafin sunt folosite și în medicina alternativă.

Frunzele de dafin îmbunătățesc digestia. Totodată, au efect diuretic și antivomitiv. Substanțele active din foia de dafin ajută la oprirea crampelor abdominale, calmează simptomele sindromului de colon iritabil și stimulează digestia.

Foile de dafin au proprietăți antiinflamatoare. Aceste frunze conțin un fitonutrient care poate reduce atât inflamația, cât și iritația, fiind eficiente atât în ușurarea durerilor articulare, cât și în tratarea erupțiilor cutanate.

Citește și: Beneficiile pe care „pâinea săracilor” le are asupra organismului. Planta este mai bogată în principii nutritive decât fructele și legumele

De asemenea, ceaiul din frunze face minuni pentru femei în perioada menstruației. Calmează crampele specifice acestei perioade.

Dafinul este benefic în perioadele de răceală și gripă. Persoanele care prezintă simptome specifice de răceală pot aplica ulei de dafin pe piept și să maseze ușor. Uleiul de dafin ameliorează simptomele specifice răcelii. Inhalarea vaporilor acestui ulei poate stimula expectorația și ameliorează tusea.

Hipertensiune arterială. Acidul cafeic din frunzele de dafin, precum și alți antioxidanți care se regăsesc în acestea, îmbunătățesc sănătatea inimii. Ceaiul din frunze de dafin este benefic pentru activitatea cardiacă, datorită combinației puternice de potasiu, antioxidanți și fier. Acești nutrienți ajută la ritmul cardiac și contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Dafinul este contraindicat diabeticilor. Frunzele pot influența nivelul de zahăr din sânge, așa că diabeticii ar trebui să își monitorizeze glicemia dacă consumă dafin.