Beneficiile pe care „pâinea săracilor” le are asupra organismului. Planta este mai bogată în principii nutritive decât fructele și legumele

Cresonul, cunoscut și sub denumirile "pâinea săracilor" sau "năsturel", are numeroase beneficii pentru organism. El crește în apropierea izvoarelor, pâraielor de munte și râurilor din toată țara până la 1500 m deasupra nivelului mării.

06 sept. 2023, 18:15
Beneficiile pe care „pâinea săracilor” le are asupra organismului. Planta este mai bogată în principii nutritive decât fructele și legumele

80 g de „pâinea săracilor”, echivalent cu 5 porții de fructe și legume

Planta cultivată este folosită la gătit deoarece în 100 g de creson de grădină există doar 11 kcal. Nasturelul conține și vitaminele A, B1, B2, E, PP și este o sursă valoroasă de iod ușor digerabil. Mineralele pe care le conține sunt – sulf, crom, potasiu, mangan, magneziu și calciu.

Planta are un conținut bogat în diferite substanțe chimice, inclusiv glucozinolați, luteină, flavonoide, acizi hidrocinamici. 80 g de năsturel asigură ceea ce oferă cele 5 porții de fructe și legume recomandate zilnic.

Citește și Cum să scapi de kilogramele de peste vară! Dieta de toamnă care îți va schimba viața

Rețete sănătoase cu năsturel

Supă de năsturel

Ingrediente: 2 cartofi 2 cepe 2 căţei de usturoi ulei de măsline 400 ml supă de legume sau pui 3 legături de năsturel smântână cu conţinut redus de grăsime, pentru servire

Cureţi şi tai cartofii, toci ceapa şi usturoiul. Într-o cratiţă mare, încingi puţin ulei de măsline, apoi sotezi cartofii, ceapa şi usturoiul până când vezi că ceapa este transparentă. Adaugi supa de legume şi fierbi la foc mic până când cartofii se înmoaie. Toci şi adaugi năsturelul şi fierbi la foc mic încă 3 sau 4 minute. Foloseşti un blender manual şi omogenizezi supa, pasând legumele, până obţii un amestec cremos. Serveşti supa de năsturel cu puţină smântână, dacă doreşti.

Salată de primăvară cu năsturel

Ingrediente: ouă – 6 buc , sparanghel – aproximativ 30 de tulpini , năsturel – 100 g , ulei de măsline – 3 linguri , parmezan – 100 g

Fierbeți ouăle timp de 5 minute, răciți-le, curățați-le de coajă și tăiați-le în 2 sau 4 părți fiecare. Curățați sparanghelul, lăsând doar partea albă. Apoi fierbeți-l în apă cu sare timp de 4 minute sau până se înmoaie. Amestecați sparanghelul și cresonul într-o farfurie mai largă și aranjați ouăle deasupra. Stropiți cu ulei de măsline, puțină sare, piper și parmezan ras.

Citește și Cum îţi scazi nivelul de colesterol fără medicamente. Medic celebru: „Aveți nevoie de 50 de grame din acest fruct pe zi pentru a reduce şi colesterolul, și markerii inflamatori din organism”

Paste cu năsturel și migdale

Ingrediente: 200 g de lingurine sau spaghete , 85 g de nasturel , 1 catel de usturoi, tocat grosier ,25 g de parmezan, jumatate ras, jumatate feliat foarte subtire , 50 g fulgi de migdale, prajiti , 4 linguri ulei de masline extravirgin , 1 lingura zeama de lamaie, 1/2 lingurita de zahar.

Se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Pentru pesto, se pun năsturelul şi usturoiul în bolul robotului de bucătărie. Se mixează câteva secunde, apoi se adaugă parmezanul ras, jumătate din i cantitatea de migdale, uleiul de măsline, zeama de lămâie şi zahărul. Se asezonează şi se mixează până se obţine consistenţa unui piure.

Când sunt gata pastele, se scurg, dar se păstrează o cană din apa în care au fiert. Se răstoarnă pastele înapoi în cratiţă. Se toarnă pesto şi se foloseşte puţină apă de la paste pentru a subţia sosul, dacă este nevoie. Se amestecă totul bine şi se împarte în două castroane. Pastele se servesc cu restul de parmezan şi de migdale.