De ce este profund greşit să pui busuioc sub pernă ca să-ţi visezi ursitul. Preot: „Este un obicei neortodox. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne”

Tradiţia busuiocului pus sub pernă de Bobotează este una seculară. În ciuda evoluţiei societăţii, sunt încă multe tinere care, dorindu-şi cu ardoare să îşi găsească sufletul-pereche, o respectă cu sfinţenie.

05 ian. 2023, 14:39
De ce este profund greşit să pui busuioc sub pernă ca să-ţi visezi ursitul. Preot: „Este un obicei neortodox. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne”

Un mănunchi de busuioc pus sub pernă nu-ţi va aduce soţul mult-dorit, dă asigurări un cunoscut preot. Duhovnicul spune că, de fapt, este un obicei neortodox, profund greşit, care le face fetelor nemăritate mai mult rău decât bine.

De ce este profund greşit să pui busuioc sub pernă ca să-ţi visezi ursitul: „Este un obicei neortodox”

Ghicitul viitorului nu este o practică demnă de un creștin, spune Biserica Ortodoxă. Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, județul Bacău, susține că acest obicei este mai mult o provocare a fetelor care își doresc să se căsătorească.

Este un obicei neortodox. Se spune că atunci când preotul vine cu Boboteaza, fata să nu vadă preotul sau dascălul, să rupă o bucată de busuioc, să o lege de deget și noaptea își visează ursitul. Nu este adevărat. Dacă era adevărat, era cel mai ușor. N-am soartă, sunt în singurătate, când vine preotul cu Boboteaza, pun la deget busuioc, îmi visez ursitul și mă mărit.

Citeste si Mesajul viral al unui preot înainte de Bobotează: „După ce ai dat 500 de lei pe băutură, refuzi să îl primeşti pe popa”

Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne și nu s-au mai măritat. Așa zisul obicei cu busuiocul este mai mult o provocare a lor de a-și regândi viața și de aș dori să se căsătorească. Probabil bătrânii le-au spus să se ducă să ia busuioc că se mărită anul acesta, iar dacă fata nu era căutată de niciun bărbat, începea să aibă nădejde în acest lucru. Deci, este un obicei care nu face cinste și este neortodox”, a spus părintele Florin Ioniță pentru Spectacola.

Obiceiul busuiocului pus sub pernă, condamnat de canoanele Bisericii Ortodoxe

Biserica Ortodoxă consideră acest obicei „ghicit” sau „ghicitură”, potrivit doxologia.ro. Învățătura Sfintei Biserici, bazată pe Sfânta Scriptură, demonstrează că practica aflării viitorului nu este conformă cu voința lui Dumnezeu.

Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă, nimeni care să întrebe pe morţi”  (Deutoronom 18, 10-11).

Citeste si Tradiţii, obiceiuri și superstiţii de Bobotează. De ce nu trebuie să te speli pe cap pe 6 ianuarie

Dacă credința noastră este sinceră și totală, nu avem nevoie să cunoaștem viitorul, nu avem nevoie să ne visăm soarta, partenerul de viață sau alte evenimente ce vor urma, sunt de părere preoţii.