De ce mâncăm junk food pe fond de stres

Produsele alimentare de tip junk food par "sa intre" cel mai bine in perioadele de stres si oboseala. Dincolo de poftele noastre, exista un motiv stabilit stiintific pentru care apelam la junk food pe fond de stres.

22 apr. 2015, 06:13
De ce mâncăm junk food pe fond de stres

Cercetatorii de la Universitatea din California au analizat felul in care consumul de produse alimentare si bauturi care contin zahar natural, in opozitie cu indulcitori artificiali precum aspartamul, are capacitatea de a scadea nivelul de stres din organism, generand astfel un „supraconsum” de produse tip junk food.

Produsele cu zahar contribuie mai mult la eliminarea stresului din organism decat cele pe baza de indulcitori artificiali, aceasta este concluzia cercetarii publicate in revista de specialitate „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Practic, nivelul hormonului de stres – cortizolul – scade in cazul femeilor care au consumat, timp de doua saptamani, bauturi dulci. Oamenii de stiinta au incercat sa afle cum influenteaza acest lucru obiceiul de a consuma produse tip junk food, care abunda in zahar natural si/sau in indulcitori artificiali. Cercetatorii au descoperit ca zaharurile altereaza activitatea hipocampusului in gestionarea stresului. Hipocampusul este acea parte a creierului responsabila cu reglarea temperaturii corpului, a setei, a foamei, a somnului, a ritmului circadian, a apetitului sexual si a hormonilor.

Citeste mai mult pe lyla.ro