De ce nu a avut Sergiu Nicolaescu slujbă. Cărmăzan: Şase ore am negociat cu Patriarhia

Cel mai bun prieten al regizorului Sergiu Nicolaescu, Ioan Cărmăzan, a declarat, miercuri, la România TV, că soţia regretatului cineast ar fi vrut ca acesta să beneficieze măcar de o slujbă în biserică, înainte de a fi incinerat, dar Patriarhia a refuzat. Regizorul şi scenaristul Ioan Cărmăzan a precizat că este puţin probabil ca urna cu cenuşa lui Sergiu Nicolaescu să fie dusă la Târgu Jiu, deoarece este "prea departe".

09 ian. 2013, 21:24
De ce nu a avut Sergiu Nicolaescu slujbă. Cărmăzan: Şase ore am negociat cu Patriarhia

Ioan Cărmăzan a dezvăluit, în emisiunea „Ultima Oră”, că el şi văduva lui Sergiu Nicolaescu au negociat timp de şase ore cu reprezentanţii Patriarhiei pentru ca regretatul regizor să poată avea parte de o slujbă înainte de a fi incinerat. „În dimineaţa morţii lui, eu am plecat cu Dana la Caşin pentru că am vrut să-l ducem acolo prima dată. Şi acolo, pe trepte, ea mi-a spus că vrea să fie incinerat. Mi-a spus sec şi hotărât. Eu n-am întrebat-o, am luat lucrurile de bune. Dana şi-a dorit să fie o rugăciune sau să-l punem într-o biserică, dar să se respecte treaba asta cu incinerarea. N-am obţinut asta. Deşi, când a murit Mircea Veroiu şi a fost incinerat, Sergiu s-a bătut ca Veroiu să abiă un preot care să spună o rugăciune şi a obţinut. Negocierile au durat 6 ore, am vorbit cu secretarul mitropolitului. Şase ore în care ne-am dat seama că nu putem să-l punem într-o biserică şi a început nebunia cu unde-l ducem”, a povestit Ioan Cărmăzan.

„Am găsit înţelegere la Guvern şi la ministrul Armatei să-l punem la Cercul Militar. Dana nu a vrut la Senat, i se părea prea auster; în centru, la Ateneu, n-a vrut pentru că au fost exemplele celebre cu Păunescu, cu Dolănescu, cu circul, cu fotografia cu mortul şi atunci am zis să-l ducem la Buftea, într-un platou. După aia Dana a zis că totuşi e frig, e iarnă, e distanţă, unii pot să vină, unii nu, şi l-am dus la Cercul Militar”, a precizat cel mai bun prieten al lui Nicolaescu.

Dana Nicolaescu a anunţat, miercuri, că va întreprinde demersurile necesare ca în Bucureşti să existe un monument dedicat lui Sergiu Nicolaescu, iar Ioan Cărmăzan spune că acesta ar putea fi amplasat în faţa OARF, pe strada Dem I. Dobrescu. „Ne vom sfătui, vedem unde îl punem. Ştiu că Sergiu era prieten cu domnul Oprescu. Există un loc la care ne-am gândit. Noi în faţa OARF am vrut să punem – să plătim noi – un monument al cinematografiei. Cred că acolo ar putea să fie locul. E foarte în centru şi acolo toată lumea poate să vină să pună o floare şi o lumânare”, a spus Ioan Cărmăzan.

Cărmăzan a respins ipoteza unei regii a înmormântării stabilită chiar de Sergiu Nicolaescu, înainte de a trece în nefiinţă şi a risipit misterul paltonului alb purtat de Dana Nicolaescu la funeralii: „Paltonul alb era un palton al lui Sergiu. Şi ea l-a pus ca să fie Sergiu mai aproape de ea. Dana a stat 20 de ani cu el. Ea era un spirit al lui, începuse să înţeleagă felul în care gândeşte, în care îi place să se comporte. Nu-i plăcea mulţimea, spectacolul grotesc, era un tip discret. Ea nu a făcut decât să-i respecte dorinţa şi ce a învăţat-o. Cu siguranţă Dana nu va duce urna la Tg jiu, e o distanţă prea mare faţă de ea”.