De ce nu au femeile voie pe Muntele Athos. Care este explicaţia prezenţei unor oseminte de femeie în cimitirul de pe munte

Toți cei care au ajutat la construirea muntelui Athos au fost de acord ca acesta să fie sub protecția Avatonului, legea care interzice femeilor să urce pe acest munte. „Avaton”, în traducere „neumblat”, face referire la interdicția femeilor de „a umbla” pe pământul Sfântului Munte. Datorită acestei legi, monahii s-au putut ţine departe de poftele lumeşti.
Alina Costache
19 iul. 2022, 16:28
De ce nu au femeile voie pe Muntele Athos. Care este explicaţia prezenţei unor oseminte de femeie în cimitirul de pe munte

De ce nu au femeile voie pe Muntele Athos. Legea Avatonului a fost instaurată de călugării care au ajutat la ridicarea mănăstirilor și clădirilor din munte. În lume există numeroase mănăstiri în care accesul femeilor este interzis: Mânăstirea Frasinei, România; Mânăstirea Sfântul Visarion – Dosikou, Grecia; Mânăstirea Sfântul Sava cel Sfințit, Israel.

De ce nu au femeile voie pe Muntele Athos

Interdicția intrării femeilor la Muntele Athos a fost instituită în secolul al XI-lea, după ce unii călugări tineri nu au putut rezista farmecelor femeilor cochete şi au întreţinut relații sexuale cu acestea. Legea Avatonului interzice chiar şi animalelor de sex feminin accesul pe munte, potrivit crestinortodox.ro

Un grup de oameni de știință au anunțat, în decembrie 2019, că au descoperit oasele unei femei care a fost înmormântată cu secole în urmă în cimitirul Mănăstirii Pantokrator de pe Muntele Athos. Oasele au fost descoperite în timpul lucrărilor de restaurare la podeaua capelei Sf. Atanasie din Athonita.

Este bine știut că, în trecut, când au existat invazii sau revoluții, călugării și-au deschis mănăstirile pentru a proteja populația locală. Astfel se explica prezența unei femei pe Athos”, a explicat unul dintre arheologii care au descoperit osemintele.

Citeste si De ce nu sunt oglinzi în mănăstirile şi chiliile de pe Muntele Athos. Motivul nebănuit VIDEO

Muntele Athos, stat monastic autonom

Muntele Athos este autonom din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Kareia.

Accesul pe Sfântul Munte se face după ce toți bărbaţii care doresc să-l viziteze obțin un diamonitirion, un fel de viză bizantină care este redactată în limba greacă și datată folosind calendarul iulian. Viza este semnată de patru secretari ai unor mănăstiri importante. Astfel, se atestă permisiunea de acces pe Sfântul Munte și de cazare în mănăstirile de acolo, pe durata pelerinajului.

La granița dintre Muntele Athos și Grecia se află un gard de sârmă, care are din loc în loc panouri metalice pe care este scris Avatonul. Acest act este semnat de toți marii stareţi ai mănăstirilor athonite de astăzi.

Apariţia misterioasă a unei femei în Muntele Athos

O femeie misterioasă aflată pe Muntele Athos a apărut într-o fotografie realizată în anul 1903, publicată într-un ziar grecesc. Unii călugări au declarat, la acel moment, că ar putea fi chiar despre Fecioara Maria. Călugării spun că singura femeie permisă pe Muntele Athos este Fecioara Maria; de aici și apariția a ceea ce pare a fi o femeie în fotografia granulată, alb-negru.

Era 21 august 1903 după calendarul vechi, pe care îl urmează Muntele Athos. Călugării fuseseră chemați să se întâlnească împreună de clopotele care au fost trase la Mănăstirea Sfântul Panteleimo. Era în ajunul celor „nouă zile” anuale ale Fecioarei Maria și, conform obiceiului din mănăstire, era timpul să le ofere celor mai săraci călugări, așa-numiții „chiliești”, sau cei care își petreceau viața în camere mici, un pic de caritate, ceva care să le facă viața dificilă un pic mai ușoară.

Citeste si Muntele sfânt, supranumit Athosul României. La schitul de aici sunt interzise femeile, iar o fântână vindecă orice boală

Călugării, de obicei retrași, se adunaseră și stăteau la rând pentru a primi pomana atât de necesară din partea celorlalți călugări. Cu toate acestea, aceasta avea să fie ultima dată când călugării singuratici urmau să primească pomana anuală, deoarece finanțele sărace ale mănăstirii nu permiteau ca pomana să continue încă un an. Unul dintre călugări, cu numele religios „Gabriel”, deținea un aparat de fotografiat și a vrut să imortalizeze ultima dată când călugării urmau să se adune pentru a primi pomana. Potrivit legendei mănăstirii, Gabriel a văzut curând o priveliște miraculoasă în fața lui. În mijlocul tuturor călugărilor adunați, a apărut brusc o femeie misterioasă, îmbrăcată toată în negru.

Călugării au fost convinși că femeia din fotografie era nimeni alta decât Fecioara Maria, care ar fi apărut să-şi exprime tristețea și ca să îi întărească pe călugări să nu înceteze faptele lor bune de a da de pomană celor mai săraci călugări. Văăzând fotografia, călugării au decis să continue faptele lor anuale de binefacere pentru a-L slăvi pe Dumnezeu.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu casa moștenită dacă nu deschizi succesiunea. Termene, riscuri și sancțiuni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Pozele false aruncate de Elena Lasconi pot răsturna alegerile prezidențiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cutremur azi-dimineață în România! În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Andrew Barabancea, decizie RADICALĂ după ce a suferit un infarct la 24 de ani. Totul este pentru binele lui
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Gesturile interzise la alegeri prezidențiale 2025. Recomandările Biroului Electoral Central pentru alegători
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață