De ce nu e bine sa bei apă noaptea! Cum îți poate afecta somnul și sănătatea acest banal obicei

Corpul uman are nevoie de apă pentru a îndeplini funcțiile normale ale corpului. Cu toate acestea consumul lichidelor înainte de culcare îți poate afecta grav somnul.

06 ian. 2022, 20:45
De ce nu e bine sa bei apă noaptea! Cum îți poate afecta somnul și sănătatea acest banal obicei

Trebuie să bei apă în fiecare zi pentru ca organismul tău să funcționeze corect. Pe parcursul zilei – și în timp ce dormi – pierzi apă prin respirație și transpirație și scaun din sistemul digestiv.

Unii oameni beau un pahar cu apă înainte de culcare pentru a rămâne hidratați toată noaptea. Dar cercetătorii se întreabă dacă este sănătos sau nu să bei apă înainte de culcare.

Alimentul minune care te scapă de răceală, previne Alzheimerul şi reduce tensiunea arterială

Consumul de apă înainte de culcare poate crește numărul de ori simțiți nevoia să urinați noaptea.

Producția de urină scade noaptea, permițându-vă să dormi șase până la opt ore fără întrerupere, dar consumul unui pahar sau două de apă înainte de culcare poate perturba acest lucru.

De asemenea, lipsa somnului poate afecta negativ sănătatea inimii, iar în cazul copiilor poate afecta potențialul de dezvoltare a organismului.

Cele mai frecvente afecțiuni asociate unui somn zbuciumat sunt: 

  • tensiune arterială crescută
  • niveluri ridicate de colesterol
  • creștere în greutate

Potrivit unui studiu din 2019, adulții care au dormit mai puțin de șase ore noaptea au un risc crescut de a avea accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Vârsta poate juca, de asemenea, un rol în ceea ce privește legătura dintre somn și ciclul urinar. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât vezică va deveni mai hiperactivă.

Acest lucru ar putea fi legat de afecțiuni medicale care pot afecta funcționarea vezicii urinare, cum ar fi scăderea funcției cognitive din cauza demenței sau un accident vascular cerebral care pate afecta manniera în care creierul comunică semnale către vezica. Diabetul zaharat și hipertrofia benignă de prostată pot afecta, de asemenea, funcția vezicii urinare.

Beneficii ale consumului de apă înainte de culcare

1. Dispoziție îmbunătățită

Potrivit unui studiu din 2014, privarea de apă poate avea un impact negativ asupra stării de spirit, ceea ce ar putea afecta un somn de calitate pe timpul nopții.

Studiul a examinat un total de 52 de subiecți cu aport de lichide ridicat (22) și scăzut (30). Oamenii care au băut mai multă apă au fost calmi și au avut parte de emoții pozitive în timpul somnului.

Cei cu un aport scăzut de lichide au arătat o creștere a emoțiilor pozitive, a satisfacției și a calmului atunci când și-au crescut aportul de apă.

2. Detoxifiant natural
Apa de băut – în special apa fierbinte sau caldă – este o modalitate naturală care ajută la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea digestiei.

Apa caldă cntribuie la circulația sângelui, ajută organismul să descompună toxinele și crește debitul de transpirație. Transpirația permite pierderea unei cantități mici de lichid pe parcursul nopții, dar va elimina și excesul de săruri și toxinele și va curăța celulele pielii.

Bea apă caldă înainte de culcare pentru a te menține hidratat toată noaptea și pentru a ajuta organismul să scape de toxinele nedorite. De asemenea, consumul de apă înainte de culcare poate ajuta la ameliorarea durerii sau a crampelor la nivelul stomacului.

Dacă apa plată este prea fadă sau dacă încerci să învingi o răceală, ia în considerare adăugarea de lămâie în apă înainte de culcare. Acest lucru poate da o aromă interesantă apei, iar lămâia conține, de asemenea, vitamina C, un beneficiu suplimentar ce poate ajuta la întărirea sistemului imunitar în timp ce luptă împotriva infecțiilor.

Consumul de apă înainte de culcare are o serie de beneficii, dar consumul prea aproape de ora de culcare vă poate întrerupe ciclul de somn și poate afecta negativ sănătatea inimii.

Dezavantaje ale consumul de apă în exces înainte de culcare

În ciuda beneficiilor de a rămâne hidratat pe tot parcursul zilei, consumul de apă chiar înainte de culcare poate cauza probleme de somn anumitor persoane.

Cunoscută în lumea medicală sub numele de Nicturie, trezirea în miezul nopții este mai frecventă pentru cei care nu dorm adânc.

Cercetările la adulții în vârstă indică faptul că un somn mai ușor poate crește susceptibilitatea la nicturie. Persoanele în vârstă petrec mai puțin timp în fazele de somn profund, ceea ce înseamnă că sunt mai ușor treziți. Odată trezi, ei pot observa nevoia de a urina, ceea ce duce la nicturie.

Dietă sănătoasă pentru detoxifiere. Arde grăsimea în 3 zile, curăță ficatul şi elimină toxinele din corp

Nicturia poate perturba ciclul de somn și, ca urmare, a fost legată de productivitate redusă, căderi, accidente și depresie. Consumul unei cantități mari de apă înainte de culcare contribuie la apariția nicturiei, în special pentru persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi boli de rinichi sau diabet, sau cei care iau medicamente diuretice.

Nicturia poate fi gravă. Într-un studiu publicat pe Centrul Național pentru Informații Biotehnologice, s-a identificat modul în care trezirea în mijlocul nopții provoacă:

  • Privarea de somn
  • Somnolență în timpul zilei
  • Lipsa de concentrare și coordonare
  • Reducerea creativității
  • Alterarea stării de spirit

Puteți reduce șansele de nicturie prin:

  • Reducerea consumului de lichide seara
  • Evitați alcoolul, cofeina și băuturile zaharoase înainte de culcare
  • Întrebați medicul dumneavoastră dacă puteți încerca să vă luați medicamentele diuretice dimineața
  • Notați ce cantitate de lichide beți în fiecare noapte, inclusiv alimente apoase, cum ar fi fructele. Acest obicei vă poate ajuta să identificați legăturile dintre consumul de lichide și urinarea pe timp de noapte.
  • Dacă mai aveți nevoie de vizite la baie pe timp de noapte după ce ați redus apa pe care o beți seara, discutați cu medicul dumneavoastră.

Umezirea patului- Enurezis nocturn

Ca parte a unui plan de tratament, reducerea aportului de lichide seara poate ajuta la reducerea episoadelor de enurezis la pat. Indiferent dacă suferiți sau nu de enurezis, este o idee bună să goliți vezica urinară, chiar înainte de a merge la culcare, notează Healthline.com.

Trebuie să bei suficientă apă pe tot parcursul zilei pentru a evita deshidratarea și a preveni consumul de apă în exces pe timp de noapte. Un semn de deshidratare este urina închisă la culoare. Dacă bei suficientă apă, urina ar trebui să fie galben deschis pentru a se limpezi.

Să bei opt pahare de apă pe zi este un obiectiv util, dar acest număr poate varia de la o persoană la alta. Este posibil să fie nevoie să bei mai multă apă, în funcție de nivelul de activitate, vârstă și starea de sănătate.