De ce nu e bine să mături noaptea. Cum a apărut una dintre cele mai respectate superstiții din România

Încă de când suntem mici, părinții și bunicii ne împărtășesc anumite superstiții, după care ne ghidăm activitățile. Una dintre ele, extrem de răspândită printre români, se referă la faptul că este de bun agur să mături noaptea.

20 ian. 2024, 13:07
De ce nu e bine să mături noaptea. Cum a apărut una dintre cele mai respectate superstiții din România
De ce nu e bine să mături noaptea. Cum a apărut una dintre cele mai respectate superstiții din România

Poporul român se bucură de o bogată colecție de superstiții și de nenumărate credințe în fenomenele supranaturale. Acestea, de multe ori interferează cu viața lor cotidiană. Printre numeroasele superstiții, una dintre cele mai larg răspândite avertizează împotriva măturatului noaptea. Opiniile cu privire la această credință variază în funcție de regiuni, iar faptul că nu doar românii cred în această superstiție complică interpretările. Iată câteva explicații care susțin ideea de a nu mătura noaptea.

Citește și: Care sunt nativii binecuvântați cu SĂNĂTATE în 2024! Aceste zodii sunt protejate de Dumnezeu pe tot parcursul anului

Se crede că cei care își curăță casa pe timpul nopții îndepărtează prosperitatea, energiile pozitive și bogăția. Cei care au acest obicei sunt percepuți ca și cum „ar invita” ghinionul și necazurile în locuința lor.

O zicală sugerează că „nu măturați doar praful, ci și averea!” Conform unor credințe populare din India, măturatul podelei noaptea este asociat cu ghinionul, deoarece ar îngrozi zeița abundenței, tinereții, frumuseții și a averii, Lakshmi. Similar, în întreaga Asia, curățarea după întuneric este considerată aducătoare de ghinion oaspeților.

De exemplu, în unele culturi asiatice, se crede că măturatul în timpul nopții poate îndepărta spiritele bune și atrage ghinionul în casă.

În alte culturi, se spune că măturatul în timpul nopții poate aduna praful și murdăria, împreună cu energia negativă a zilei, reținându-le în casă și afectând astfel bunăstarea și armonia familiei.

În anumite tradiții religioase, măturatul noaptea este asociat cu activități diabolice sau cu puterile malefice ale întunericului.

În general, această superstiție este legată de ideea că noaptea reprezintă un moment în care lucrurile sunt mai puțin vizibile, iar entități sau energii negative pot fi mai active. Astfel, măturatul în timpul nopții poate fi perceput ca o invitație pentru aceste entități să intre în locuință.

Citește și: Cât costă o ciorbă de fasole în pâine pe Valea Prahovei, în 2024. Cum a apărut, de fapt, acest fel de mâncare