De ce nu e bine să pupi mortul! Sărutarea cea de pe urmă poate duce la pierderea totală a simţului mirosului

Obiceiurile de înmormântare sunt adânc înrădăcinate în minţile şi sufletele românilor, astfel încât acestea au reuşit să dăinuie până în zilele noastre. Însă una dintre cele mai dăunătoare tradiţii specifice conducerii pe ultim drum este cea a sărutării celei de pe urmă.

20 iul. 2022, 10:58
De ce nu e bine să pupi mortul! Sărutarea cea de pe urmă poate duce la pierderea totală a simţului mirosului

De ce nu e bine să pupi mortul. Ultima parte a slujbei de înmormântare este momentul des­părţirii, al primirii ultimului sărut. La ultima „Slavă…” a rânduielii, mortul îi cheamă pe cei prezenți pentru sărutarea cea din urmă: „Veniți, toți cei care mă iubiți, și mă sărutați cu sărută­rea ce mai de pe urmă, că de acum nu voi mai umblă, nici nu voi mai vorbi cu voi!

Medicul Viktor Ivanovik este un reputat chirurg din Republica Moldova şi are o comunitate uriaşă de urmăritori pe TikTok. În cel mai recent clip al său postat pe reţeaua socială, acesta face referire la consecinţele negative ale unuia dintre cele mai răspândite obiceiuri de înmormântare, pupatul unei persoane decedate.

Citeste si Alimentul care reduce riscul de deces. Mihaela Bilic recomandă să fie consumat de cel puţin două ori pe săptămână: „Beneficiile sunt incontestabile”

De ce nu e bine să pupi mortul! Risc major de pierdere totală a mirosului

Timp de 9 ore după deces, ţesuturile corpului încep să se descompună, iar bacteriile corpului în stare de descompunere ies la suprafaţă. Factori de risc: pierderea mirosului în totalitate„, atrage atenţia medicul pe TikTok.

Pericolul crește în mod semnificativ atunci când persoana decedată a suferit şi de o boală necunoscută sau contagioasă, cum ar fi tuberculoza, pneumonia sau hepatita.

La români, există obiceiul ca mortul să fie îngropat abia a treia zi, riscul contaminării prin sărut crescând cu fiecare oră. Pentru a reduce oarecum contactul cu defunctul, în ritualurile moderne de rămas bun, se pune o hârtie pe frunte sau o poză în mâinile decedatului.

@viktor.ivanovik♬ الصوت الأصلي – malakzahraobeidat

Majoritatea internauților au apreciat sfaturile medicului, însă au recunoscut că nu au ținut cont de astfel de riscuri, atunci când s-au aflat în asemenea situații: „Mi-am pupat tatăl și aș mai face-o de un milion de ori! Pot să pierd și gustul și mirosul, este tatăl meu!„, „Sincer, nu cred că rezistă cineva să nu își pupe părintele pe mână sau frunte ultima oară. Eu am pupat mâna tatălui meu pentru ultima oară„, „Este greu când te desparți de cineva drag. Spre exemplu un copil, mamă, tată, frate, etc. Poate aveți dreptate științific, dar într-o asemenea situație e greu„, „Cele mai bune sfaturi de care sunt 100% satisfăcut și le respect„, au fost doar câteva dintre comentariile internauților, publicate pe contul de TikTok al doctorului Viktor Ivanovik.

Citeste si De ce se poartă doliu. Cât ţine şi care sunt principalele reguli şi interdicții. Ce tradiții se respectă în lume