De ce nu e bine să ții post intermitent. Noile studii arată ce boli putem dezvolta de la această dietă

De ce nu e bine să ții post intermitent. Această dietă presupune restricționarea alimentației zilnice într-o fereastră de 4 până la 12 ore și abținerea de la consumul de alimente pe parcursul zilei. Majoritatea celor care urmează acest regim alimentar mănâncă în 8 ore și postesc timp de 16 ore.

21 mart. 2024, 22:50
De ce nu e bine să ții post intermitent. Noile studii arată ce boli putem dezvolta de la această dietă
De ce nu e bine să ții post intermitent

De ce nu e bine să ții post intermitent. Un studiu efectuat cu peste 20.000 de adulți a dezvăluit că persoanele care își limitează alimentația la mai puțin de 8 ore au cu 91% mai multe șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare în comparație cu cei care mănâncă între 12 și 16 ore pe zi.

Citește și: Cori Grămescu dezvăluie „rețeta” slăbirii până la sărbători: „Undeva între 2-5 kg pe lună”. Ce spune despre postul intermitent

De ce nu e bine să ții post intermitent

Rezultatele acestei cercetări preliminare au fost prezentate, în aceeași săptămână, în cadrul Sesiunilor Științifice 2024 despre Stilul de Viață și Cardiometabolism ale Epidemiologiei și Prevenirii Asociației Americane a Inimii.

Limitarea timpului zilnic de masă la un interval scurt, cum ar fi 8 ore pe zi, s-a popularizat în ultimii ani ca o modalitate de a pierde în greutate și de a îmbunătăți sănătatea inimii,” însă „efectele pe termen lung nu sunt cunoscute” avertizează Víctor Wenze Zhong, autorul principal al studiului și șeful departamentului de epidemiologie de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai, China.

Autorii, care au efectuat un studiu cu 20.000 de adulți, au revizuit informațiile despre modelele alimentare ale participanților în cadrul sondajelor naționale de examinare a sănătății și nutriției (NHANES) anuale din perioada 2003-2018 și le-au comparat cu datele despre persoanele decedate în Statele Unite între 2003 și 2019.

Analiza a descoperit că oamenii care se hrăneau în mai puțin de 8 ore pe zi aveau un risc cu 91% mai mare de deces cauzat de boli cardiovasculare și a observat, de asemenea, un risc crescut de deces cardiovascular la persoanele care sufereau de boli cardiace sau cancer.

Am fost surprinși să descoperim că cei care urmau un program alimentar restricționat la 8 ore aveau mai multe șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare„, recunoaște Zhong.

Renunțarea la consumul de alimente pentru o perioadă îndelungată determină organismul să apeleze la grăsimi ca sursă de energie, deoarece nivelurile de glucoză din sânge scad. Acest lucru poate crea iluzia că postul intermitent duce la pierderea în greutate, dar realitatea este că pentru ca acest lucru să fie posibil, în plus față de postul intermitent, este necesar să se mențină un deficit caloric.