De ce nu e bine să ținem laptele UHT în frigider. Foarte puțină lume știe ce conține acest produs de la Lidl

Poate că mulți dintre dumneavoastră se întreabă care este diferența între laptele normal și cel UHT. Totul ține de procesul de pasteurizare. Acesta va face o diferență majoră în ceea ce privește termenul de valabilitate.

13 mai 2023, 16:56
De ce nu e bine să ținem laptele UHT în frigider. Foarte puțină lume știe ce conține acest produs de la Lidl
De ce este bine să cumpărăm lapte UHT

Nu foarte multă lume și-a pus vreodată problema cu privire la ce conține, de fapt, laptele UHT. Între laptele pasteurizat normal și cel UHT există o serie de diferențe extrem de importante, care vor face diferența în ceea ce privește termenul de valabilitate.

Citește și: Care este diferența dintre laptele UHT, laptele pasteurizat şi cel integral. Care este cel mai bogat în substanţe nutritive

Cel mai probabil, măcar o dată în viață ai cumpărat sau măcar ai văzut în magazine cutii de lapte cu inscripția UHT. Poate că te-ai întrebat ce înseamnă,  ei bine, acest lucru face referire la modul în care a fost pasteurizat. Laptele UHT a fost pasteurizat la temperaturi foarte ridicate (Ultra High Temperature).

Acest tip de lapte poate fi achiziționat din toate supermarketurile de genul Lidl, Auchan, Kaufland și așa mai departe. Atunci când este preparat în mod normal, laptele este fiert tip de 15-20 de secunde la o temperatură care se ridică la 75 de grade Celsius. Prin acest procedeu sunt eliminați cei mai mulți microbi. Ulterior, laptele este depozitat la frigider, unde este menținut proaspăt până la 15 zile. Atunci când este folosită tehnica UHT, laptele își poate păstra valabilitatea până la 6 luni, dar este depozitat în cutii sigilate.

Ultrapasteurizarea înseamnă fierberea laptelui pentru 2, maxim 4 secunde, la o temperatură de 150 de grade Celsius. Dat fiind că temperatura se dublează, timpul de fierbere scade semnificativ. Totuși, acest lucru asigură eliminarea tuturor germenilor și stelirizarea laptelui. Cei care produc astfel de lapte susțin că acest tip de pasteurizare nu distruge în niciun fel valoarea nutritivă și calitățile laptelui. De la deschiderea unei cutii de lapte UHT, acesta trebuie consumat în maximum 3 zile.

De ce este bine să cumpărăm lapte UHT

Există și o serie de avantaje cu privire la laptele UHT, iar printre acestea se numără următoarele:

  • Ține cont de faptul că acest lapte poate fi păstrat la temperatura camerei în debara sau cămară, până la termenul de expirare. Singura condiție este să nu desfaci cutia.
  • Laptele UHT are o perioadă mai mare de valabilitate, motiv pentru care poate fi cumpărat în cantități mai mari;
  • Are același conținut de calciu precum laptele pasteurizat și nu își pierde valorile nutriționale cât timp este în garanție;
  • Partea bună este că laptele UHT nu conține conservanți, deoarece bacteriile periculoase și sporii acestora sunt omorâte prin expunerea la temperaturi foarte înalte;
  • Laptele UHT nu mai trebuie fiert, deci poate fi consumat ca atare.

Citește și: Lygia Alexandrescu, adevărul despre lactate: „Este brânza perfectă pentru adult”