De ce nu este bine să bei prea mult ceai. Cum afectează consumul de ceai în exces sănătatea

Ceaiurile de plante sunt foarte benefice sănătății, însă consumul în exces poate afecta în mod negativ organismul. Printre cele mai frecvente efecte adverse se-numără anxietatea, probleme cu somnul și dureri de cap, efecte legate în special de conținutul de cafeină al ceaiului.

20 dec. 2023, 14:34
De ce nu este bine să bei prea mult ceai. Cum afectează consumul de ceai în exces sănătatea

Cele mai populare soiuri sunt ceaiul verde, cel negru și oolong, toate fiind obținute din frunzele plantei Camellia sinensis. Puține alimente sunt la fel de liniștitoare precum consumul unei cești de ceai fierbinte, dar meritele acestei băuturi nu se opresc aici. Ceaiul a fost folosit pentru proprietățile sale vindecătoare în medicina tradițională de secole. Mai mult, cercetările moderne sugerează că compușii vegetali din ceai pot juca un rol important în reducerea riscului de afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul, obezitatea, diabetul și bolile de inimă.

Deși consumul moderat de ceai este o alegere foarte sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, depășirea a 3-4 căni (710-950 ml) pe zi ar putea avea unele efecte secundare negative.

Cele mai importante efecte secundare ale consumului exagerat de ceai

Ceaiul este o sursă bogată de o clasă de compuși numiți taninuri, care se pot lega de fier în anumite alimente, făcându-l să fie mai greu de absorbit în tractul digestiv. Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți din lume, iar dacă aveți un nivel scăzut de fier, consumul excesiv de ceai vă poate înrăutăți starea.

Citeste si La ce te ajută ceaiul din frunze de dafin. Are beneficii uimitoare în lupta cu cancerul

De asemenea, frunzele de ceai conțin în mod natural cofeină, iar consumul excesiv de cofeină din ceai poate să crească stările de anxietate, stres și neliniște sau poate provoaca probleme cu somnul.

Anumiți compuși din ceai pot provoca greață, un alt efect secundar, mai ales atunci când consumați ceaiul în cantități mari sau pe stomacul gol. Cofeina din ceai poate provoca și arsuri la stomac sau poate agrava simptomele de reflux acid preexistente. Cercetările sugerează că cofeina poate relaxa sfincterul care separă esofagul de stomac, permițând conținutului stomacal acid să curgă mai ușor în esofag.

Consumul intermitent de cofeină poate ajuta la ameliorarea anumitor tipuri de dureri de cap. Cu toate acestea, atunci când este utilizat în mod excesiv, poate apărea efectul opus. Unele cercetări sugerează că doar 100 mg de cofeină pe zi ar putea contribui la reapariția zilnică a durerii de cap, dar cantitatea exactă necesară pentru a declanșa o durere de cap poate varia în funcție de toleranța unui individ, scrie healthline.com

Citeste si Cele mai eficiente ceaiuri de slăbit recomandate de fitoterapeutul Ovidiu Bojor. Kilogramele se topesc văzând cu ochii