Ce se întâmplă în organism dacă bei zilnic ceai de plante. Care este cel mai bun ceai pentru sănătate

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind recunoscut pentru diversitatea sa de arome, beneficiile sale pentru sănătate și capacitatea de a calma mintea. Totuși, este important să cunoaștem faptul că există o limită care nu ar trebui depășită în ceea ce privește consumul de ceai.
Alina Costache
11 feb. 2025, 16:52
Ce se întâmplă în organism dacă bei zilnic ceai de plante. Care este cel mai bun ceai pentru sănătate

Nutriționiștii spun că, băut cu măsură, ceaiul din plante poate avea efecte pozitive asupra organismului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Antioxidanții prezenți în ceai joacă un rol esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare, îmbunătățind circulația sângelui, favorizând flexibilitatea arterelor și limitând oxidarea colesterolului la nivelul vaselor și arterelor”, spune nutriționista franceză Vanessa Bedjaï-Haddad.

Specialistul precizează că acești antioxidanți sunt, de asemenea, asociați cu o deteriorare mai lentă a funcțiilor cognitive odată cu înaintarea în vârstă. În plus, ea afirmă că „consumul de ceai ne ajută să menținem o hidratare optimă, ceea ce este esențial pentru echilibrarea nivelului de apă din organism, având în vedere că acesta este alcătuit în proporție de peste 50% din apă”.

Care este cantitatea de ceai de plante recomandată de ceai pe zi

Reputata nutriționistă recomandă consumul de ceai zilnic, acesta aducând beneficii majore sănătății.

Da, consumul zilnic de ceai este benefic pentru sănătate, deoarece conține catechine, antioxidanți din familia flavonoidelor care ajută la combaterea radicalilor liberi. Aceștia joacă un rol esențial în prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor și a numeroase boli”, explică nutriționista.

Citeste si Ceaiul indienilor care îi apără de boli și combate îmbătrânirea. Este considerat un adevărat „elixir al vieții”

Experta atrage atenția asupra prezenței teinei în ceai, o moleculă similară cofeinei, cunoscută pentru efectele sale psihostimulante.

Teina poate avea efecte pozitive asupra vigilenței, atenției, reducerii oboselii și îmbunătățirii funcțiilor cognitive, în special a memoriei”, spune Bedjaï-Haddad.

Cu toate acestea, ea avertizează împotriva unui consum excesiv de ceai, în special pentru persoanele sensibile, cele cu probleme cardiace, anemie sau sindrom de colon iritabil. Acest avertisment se bazează pe faptul că ceaiul poate împiedica absorbția fierului și poate provoca eventual dureri abdominale. Prin urmare, ea recomandă să fim atenți la reacțiile propriului corp și, în cazul unei sensibilități, să optăm pentru alternative fără teină, cum ar fi rooibos, pentru a evita aceste posibile neplăceri.

Cantitatea depinde de tipul de ceai pe care îl consumați și de sensibilitatea dumneavoastră personală. În general, consumul a două căni de ceai pe zi permite obținerea beneficiilor sale fără efecte negative”, recomandă nutriționista

Care este cel mai bun ceai pentru sănătate

Nutriționista sfătuiește să alegem ceaiul sub formă de frunze, în locul celui pudră, și să optăm, ideal, pentru ceai provenit din agricultură ecologică, pentru a evita contaminarea cu pesticide sau fungicide. Ea subliniază faptul că ceaiul verde este deosebit de recomandat, deoarece conține epigallocatechin gallate, un antioxidant puternic care îl face o alegere excepțională pentru sănătate.

Citeste si Ceaiul care face minuni în organism iarna și primăvara. Lidia Fecioru: „Se bea cel mult două căni pe zi”

Pentru a profita la maximum de efectele pozitive ale ceaiului din plante, este esențial să eviți adăugarea de zahăr sau îndulcitori artificiali, care pot anula multe dintre beneficiile sănătății.

În concluzie, consumul zilnic de ceai aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi menținerea unei inimi sănătoase, încetinirea procesului de îmbătrânire celulară și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Totuși, este esențial să alegem tipurile de ceai potrivite nevoilor noastre individuale și să monitorizăm atent aportul de teină, mai ales dacă suntem sensibili la această substanță.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici