Ce se întâmplă în organism dacă bei zilnic ceai de plante. Care este cel mai bun ceai pentru sănătate

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind recunoscut pentru diversitatea sa de arome, beneficiile sale pentru sănătate și capacitatea de a calma mintea. Totuși, este important să cunoaștem faptul că există o limită care nu ar trebui depășită în ceea ce privește consumul de ceai.
Alina Costache
11 feb. 2025, 16:52
Ce se întâmplă în organism dacă bei zilnic ceai de plante. Care este cel mai bun ceai pentru sănătate

Nutriționiștii spun că, băut cu măsură, ceaiul din plante poate avea efecte pozitive asupra organismului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Antioxidanții prezenți în ceai joacă un rol esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare, îmbunătățind circulația sângelui, favorizând flexibilitatea arterelor și limitând oxidarea colesterolului la nivelul vaselor și arterelor”, spune nutriționista franceză Vanessa Bedjaï-Haddad.

Specialistul precizează că acești antioxidanți sunt, de asemenea, asociați cu o deteriorare mai lentă a funcțiilor cognitive odată cu înaintarea în vârstă. În plus, ea afirmă că „consumul de ceai ne ajută să menținem o hidratare optimă, ceea ce este esențial pentru echilibrarea nivelului de apă din organism, având în vedere că acesta este alcătuit în proporție de peste 50% din apă”.

Care este cantitatea de ceai de plante recomandată de ceai pe zi

Reputata nutriționistă recomandă consumul de ceai zilnic, acesta aducând beneficii majore sănătății.

Da, consumul zilnic de ceai este benefic pentru sănătate, deoarece conține catechine, antioxidanți din familia flavonoidelor care ajută la combaterea radicalilor liberi. Aceștia joacă un rol esențial în prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor și a numeroase boli”, explică nutriționista.

Citeste si Ceaiul indienilor care îi apără de boli și combate îmbătrânirea. Este considerat un adevărat „elixir al vieții”

Experta atrage atenția asupra prezenței teinei în ceai, o moleculă similară cofeinei, cunoscută pentru efectele sale psihostimulante.

Teina poate avea efecte pozitive asupra vigilenței, atenției, reducerii oboselii și îmbunătățirii funcțiilor cognitive, în special a memoriei”, spune Bedjaï-Haddad.

Cu toate acestea, ea avertizează împotriva unui consum excesiv de ceai, în special pentru persoanele sensibile, cele cu probleme cardiace, anemie sau sindrom de colon iritabil. Acest avertisment se bazează pe faptul că ceaiul poate împiedica absorbția fierului și poate provoca eventual dureri abdominale. Prin urmare, ea recomandă să fim atenți la reacțiile propriului corp și, în cazul unei sensibilități, să optăm pentru alternative fără teină, cum ar fi rooibos, pentru a evita aceste posibile neplăceri.

Cantitatea depinde de tipul de ceai pe care îl consumați și de sensibilitatea dumneavoastră personală. În general, consumul a două căni de ceai pe zi permite obținerea beneficiilor sale fără efecte negative”, recomandă nutriționista

Care este cel mai bun ceai pentru sănătate

Nutriționista sfătuiește să alegem ceaiul sub formă de frunze, în locul celui pudră, și să optăm, ideal, pentru ceai provenit din agricultură ecologică, pentru a evita contaminarea cu pesticide sau fungicide. Ea subliniază faptul că ceaiul verde este deosebit de recomandat, deoarece conține epigallocatechin gallate, un antioxidant puternic care îl face o alegere excepțională pentru sănătate.

Citeste si Ceaiul care face minuni în organism iarna și primăvara. Lidia Fecioru: „Se bea cel mult două căni pe zi”

Pentru a profita la maximum de efectele pozitive ale ceaiului din plante, este esențial să eviți adăugarea de zahăr sau îndulcitori artificiali, care pot anula multe dintre beneficiile sănătății.

În concluzie, consumul zilnic de ceai aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi menținerea unei inimi sănătoase, încetinirea procesului de îmbătrânire celulară și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Totuși, este esențial să alegem tipurile de ceai potrivite nevoilor noastre individuale și să monitorizăm atent aportul de teină, mai ales dacă suntem sensibili la această substanță.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
A fost aflat unul dintre secretele Lidl. Unde se fac produsele de la brutăria Lidl și ce conțin, de fapt. Retailerul german vinde zilnic zeci de mii de asemenea produse în România
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli la masa de Paște. Sfaturi care pot evita problemele
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Armata franceză cartografiază România pe fondul tensiunilor cu Rusia! Zona sensibilă pe unde rușii ar putea invada FOTO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație