De ce nu este bine să consumi ceai la plic în mod regulat. Cele mai periculoase vs cele mai puţin dăunătoare ceaiuri la plic

Mulţi dintre cei care beau ceai în mod regulat aleg ceaiurile la pliculeţ şi asta, în principal, din comoditate. Ceaiul la pliculeţ se transformă în licoarea pe care dorim să o bem mult mai uşor şi în timp mult mai scurt decât dacă am opta pentru decocturile sau infuziile obţinute din plante la vrac.

23 dec. 2023, 07:33
De ce nu este bine să consumi ceai la plic în mod regulat. Cele mai periculoase vs cele mai puţin dăunătoare ceaiuri la plic

Celebrul ceai la plic nu este atât de sănătos precum pare la prima vedere. Studii recente au demonstrat faptul că, pentru a conserva mai bine ceaiurile din plante, atunci când sunt preparate li se injectează pesticide. Din păcate, se pare că rămân unele reziduuri până în momentul în care produsul este infuzat.

Potrivit unei anchete publicate pe site-ul www.60millions-mag.com, pliculeţele de ceai conțin reziduuri de pesticide. Şase substanțe diferite au fost găsite în 48 de produse testate în laborator.

De ce nu este bine să consumi ceai la plic în mod regulat

Pentru a preveni dezvoltarea ciupercilor sau chiar prezența insectelor, se injectează în pliculeţe aceste pesticide. Sustanţele rămân în ceai şi pe pliculeţ în momentul infuziei.

Citeste si De ce nu este bine să bei prea mult ceai. Cum afectează consumul de ceai în exces sănătatea

O altă problemă majoră descoperită de ancheta sus-menţionată este faptul că dintre aceste pesticide, multe sunt interzise în Europa. S-au analizat opt mostre de ceai şi s-a constatat că cele mai dăunătoare ar fi ceaiurile de mentă, în care s-au găsit cinci din cele 12 reziduuri analizate în cursul anchetei.

Ceaiurile negre sunt cele mai puțin dăunătoare, cu un singur reziduu interzis.

Ceaiurile organice nu sunt afectate de aceste reziduuri toxice. Potrivit magazinelor, acestea oferă „garanția zero pesticide”.

Unele pliculețe sunt tratate cu clor (epiclorohidrină) sau cu alte substanțe chimice pentru a li se conferi un aspect curat. Epiclorhidrina este cunoscută ca sursă de cancer la animale. Această substanță devine activă când intră în contact cu apa fierbinte. Aceste chimicale se pot scurge în ceai în timpul procesului de infuzare. Dacă observi că plicurile tale de ceai sunt prea albe, sunt șanse mari să fi fost tratate cu clor.

Alte motive pentru care ar fi bine să eviţi să mai bei ceai la plic

Pe lângă faptul că pot conţine chimicale dăunătoare, mai există cel puţin trei motive pentru care ar trebui să eviţi să bei infuzii provenite din pliculeţe:

Citeste si Ceaiul care este elixir pentru creier. Medicul Vlad Ciurea dezvăluie cele şase reguli pentru o sănătate de fier

  1. Pliculeţele conțin deseori „pulbere de ceai”, cu alte cuvinte, resturi din frunzele de plantă. În urma infuzării acestor resturi vei obţine o ceașcă de ceai mai puțin aromată comparativ cu ceaiul vrac;
  2. În pliculeţe există o gamă restrânsă de arome comparativ cu ceaiul vărsat, care oferă o varietate mai mare de arome;
  3. Pliculețele comprimă frunzele de ceai, limitându-le abilitatea de a se desfășura complet în timpul procesului de infuzare. În acest mod se blochează accesul la o gamă completă de gusturi și arome.