De ce nu este bine să faci baie sau duş atunci când fulgeră. Avertismentul IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă avertizează asupra periculozităţii descărcărilor electrice, foarte frecvente în această perioadă a anului. Instituţia face câteva recomandări de care ar trebui să ţineam seama atunci când fulgeră pentru a nu ne periclita nici sănătatea, nici viaţa.

21 iun. 2021, 12:20
De ce nu este bine să faci baie sau duş atunci când fulgeră. Avertismentul IGSU
Sursa FOTO: IGSU

De ce nu este bine să faci baie sau duş atunci când fulgeră. IGSU atrage atenţia asupra faptului că, în cazul furtunilor de vară, însoţite frecvent de tunete şi fulgere, este necesar să evităm să facem baie sau duş întrucât conductele instalaţiilor pot conduce electricitate.

De ce nu este bine să faci baie sau duş atunci când fulgeră

Deseori neașteptate, furtunile de vară pot fi periculoase, fiind, de multe ori, însoțite de descărcări electrice. Iată cum ne putem proteja în timpul unei furtuni:

  • Ne adăpostim în casă, sau la nevoie, în autoturism;
  • Închidem ușile și ferestrele;
  • Evităm dușurile și sălile de baie – conductele instalațiilor pot conduce electricitate;
  • Deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate”, transmite, pe Facebook, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, IGSU ne sfătuieşte să deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate.

Citeste si Bărbatul care a coborât de 12 ori pe frânghii pentru a-i salva pe muncitorii de la Nereju povestește amănunte despre modul în care s-a desfășurat întreaga operațiune

Din cauza furtunilor din ultimele zile, două persoane au fost luate de ape, 7 persoane au fost evacuate în Bacău, iar pentru cei 12 muncitori din Vrancea refugiaţi într-o remorcă nu s-a putut interveni peste noapte.

Avertizare meteo. Cod galben şi portocaliu de ploi, grindină şi vânt în aproape toată ţara

Meteorologii au emis cod galben şi portocaliu de ploi, grindină şi vânt în aproape toată ţara. De asemenea, a fost emisă şi o informare meteorologică de instabilitate atmosferică și disconfort termic până vineri, 25 iunie.

Interval de valabilitate: 21 iunie, ora 11:00 – 21 iunie, ora 22:00

În intervalul menționat, local în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova precum și în zonele montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20….30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Notă: astfel de fenomene vor fi în cursul serii și al nopții, pe alocuri și în vestul și sud-estul țării.

Citeste si Bilanţul inundaţiilor. Doi morţi, o persoană dispărută şi zeci de localităţi afectate. Situaţia cea mai gravă e în Bilieşti, Vrancea