De ce nu este recomandat să pupi icoanele. Părintele Calistrat: „Nu e un gest de credinţă superautentică”. Ce boli poţi lua

Pupatul icoanelor este o practică obişnuită a credincioşilor atunci când intră într-o biserică. Acest gest este precedat de închinat. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni nu recomandă, însă, pupatul icoanei, iar motivul nu este, aşa cum s-ar putea crede, vreo boală ce ar putea fi contractată de pe sticla sau de pe lemnul obiectului de cult.
Irina Dumitrescu
28 apr. 2024, 08:42
De ce nu este recomandat să pupi icoanele. Părintele Calistrat:

Părintele Calistrat atrage atenţia asupra faptului că pupatul icoanei vine aproape întotdeauna la pachet cu urme de salivă lasate pe sticla sau pe lemnul icoanei. Deşi mulţi specialişti în sănătate susţin că acest gest este sursa mai multor boli, duhovnicul nu vorbeşte despre pericolul asupra sănătăţii, ci despre pericolul asupra integrităţii icoanelor.

Părintele Calistrat, despre pupatul icoanelor: „Saliva descompune compoziţia chimică a culorii”

Mai exact, dacă icoana este din lemn, substanţele chimice conţinute de salivă pot, în timp, să afecteze compoziţia chimică a culorilor de pe obiectele de cult.

La Sf Cuvioasă Parascheva mi s-a întâmplat o dată o chestiune inexplicabilă. Nu-s nici înaintevăzător, nici nu mut munţii cu rugăciunea, dar punând mâna pe Sfânta, mai mult din curiozitate, cum stau mâinile una peste cealaltă, eu am pus mâna şi am simţit fierbinte cum ai pune ca pe un reşou.

@orthodoxy_church #credintaindumnezeu #credinta #biserica #icoane #calistrat #rugaciune ♬ suono originale – crestin_ortodox_

Am tras mâna, persoana de lângă mine a văzut, nu şi-a dat seama, eu mi-am făcut cruce, m-am făcut că n-am observat, am atins cu fruntea racla de argint şi mi s-a părut tot caldă şi de atunci niciodată când mă închin la Sfânta nu pun mâna sau nu ating. Iau fesul din cap, ating de raclă şi de mâna Sfintei şi-l pun în cap şi e ca şi cum m-am atins de Sfintele moaşte.

Citeste si Părintele Calistrat aruncă bomba despre scopul nașterii de copii: ”Dacă ar fi să ne înmulțim zootehnic, nu am făcut nimic în plus”

Acelaşi lucru îl fac şi cu icoanele. Ating fruntea uşor. Mi se pare un act de prea multă pietate să stai tu să-ţi laşi rujul pe sticla de la icoană sau să descompui cu saliva ta compoziţia chimică a culorii din care este făcută. Nu este niciun gest de credinţă superautentică sau un gest de credinţă mai sfântă decât al altuia sau mai neonişnuit dacă ai atins cu mâna marginea icoanei şi ai dus la gură, e ca şi cum ai sărutat icoana. Noi căutăm scandal din nimic, ne place să ne isterizăm”, este de părere părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.

Ce boli poţi lua dacă pupi icoanele

Un medic de familie spune că pupatul icoanei nu este atât de periculos dacă laşi să treacă puţin timp de la momentul în care persoana din faţa ta a pupat respectivul obiect de cult. Timpul ideal ar fi de câteva minute.

Condiția esențială este cât de rapid este contactul cu icoană după o altă persoană. Lucrurile nu mai sunt așa periculoase dacă trec câteva minute. Depinde de cantitatea de salivă lăsată acolo”, a declarat Daniela Veliscu, medic de familie, potrivit opiniatimisoarei.ro

Specialistul enumeră şi bolile care pot fi luate prin sărutatul icoanei. Este important ca acestea să fie depistate şi tratate în faze incipiente pentru a nu se agrava.

Candidoză, streptococ, stafilococ. Pot fi îngrijorătoare dacă nu sunt tratate prompt. Nu sunt lucruri foarte grave, dar sunt lucruri care trebuie tratate în momentul în care apar. Pentru cei care merg la biserică, să se protejeze de așa ceva, să evite totuși contactul direct cu icoană, cu sticlă”, mai spune medicul.

Citeste si Părintele Calistrat îi învaţă pe credincioşi ce cuvinte trebuie să rostească atunci când au un necaz

Prof. dr. Emanoil Ceaușu, medic primar boli infecţioase, dă asigurări că nu este chiar atât de uşor să contractezi o boală sărutând o icoană, deoarece cantitatea de bacterii rămasă în saliva celor de dinainte este extrem de mică.

E greu de luat o boală, pentru că nu prea sunt microbi acolo, la nivelul buzelor. Nu imposibil, dar foarte greu pentru că trebuie o cantitate de germeni, ceea ce nu se realizează acolo. Trebuie un contact mai prelungit, nu așa un contact rapid.

O mare parte din bacterii se distrug în atmosfera, dar depinde de cantitatea de bacterii. De exemplu, pentru dizenterie este de 100 de bacterii. Dacă ai mâncat 5, 6 bacterii nu faci dizenterie, dacă ai mâncat 1.000 poți să faci, depinde de rezistența organismului. Deci trebuie să fie o concentrație mare de bacterii, ceea ce e greu de realizat acolo. Icoanele sunt pe sticlă, pe lemn, nu sunt medii care să dezvolte bacteriile”, a declarat medicul Emanoil Ceaușu.

Potrivit specialistului, cele mai frecvente boli care se pot lua la contactul cu sticla sau lemnul unei icoane sunt „cele digestive, cele produse de salmonela, doar bolile de contact cutanat, un herpes. Cele respiratorii în niciun caz”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Gigi Becali a comentat declarațiile lui David Popovici despre Dumnezeu
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
La ce viteză decolează avionul? Mulți ar crede că e mai mare, valorea este depășită de vitezomani pe autostrăzi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pericolul ascuns de pe șoselele României. Nici nu știi ce te așteaptă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Sold zero la contul bancar. Avertisment pentru românii cu banii pe card: Deplasați-vă la sediul unității bancare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
MediaFlux
O nouă zi liberă pentru români. Se modifică lista cu sărbătorile legale din Codul Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte