De ce nu a fost făcut sfânt Arsenie Boca. Cine a fost cel mai mare contestatar al său şi de ce s-a opus canonizării

Până de curând, România nu a avut o tradiție a canonizării sfinților ei, explică teologul și istoricul Florian Bichir. Pe lista celor propuși spre canonizare de Sfântul Sinod se află și părintele Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului.

17 mai 2023, 11:19
De ce nu a fost făcut sfânt Arsenie Boca. Cine a fost cel mai mare contestatar al său şi de ce s-a opus canonizării
De ce nu fost făcut sfânt Arsenie Boca. Cine a fost cel mai mare contestatar al său şi de ce s-a opus canonizării

De ce nu fost făcut sfânt Arsenie Boca. Dosarul de canonizare a părintelui Arsenie Boca este în continuare în așteptare. Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române pentru toate problemele dogmatice și canonice, nu a luat încă o decizie în privința canonizării celui supranumit „Sfântul Ardealului”.

Teologul și istoricul Florian Bichir, care a studiat ani la rând dosarul de securitate al lui Arsenie Boca, a dezvăluit că cel care s-a opus cu dârzenie ideii ca renumitul părinte să fie făcut sfânt a fost IPS Pimen, fostul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, care a murit în urmă cu doi ani, răpus de Covid-19.

Citeşte şi: Rugăciunea de seară a lui Arsenie Boca. Cum se închina zilnic marele Sfânt al Ardealului

„E vorba de o vanitate a unor oameni care au fost contemporani cu el. Unul dintre cei mai înfocați adversari ai canonizări a fost IPS Pimen. Există gelozie, uite-l mă pe ăla, că l-am cunoscut ca să-l facă sfânt. Că umbla în costum, că mergea la cinema. În momentul în care ÎPS Pimen și alții s-au ridicat în sinod, cine domnule, curvarul ăla, că a fost căsătorit! S-a dovedit că e o minciună, n-a fost niciodată căsătorit. E un orgoliu. Iese ăsta Albă ca Zapăda și noi am fost mai fraieri. Ăsta s-a și distrat, a fost și gagicar, noi am rezistat, chit că am semnat cu securitatea. Cum a fost Pimen”, a declarat Florian Bichir, cel care a studiat ani la rând dosarul de securitate al lui Arsenie Boca.

Citeşte şi: Reţeta de post. Supa de cartofi pe care o prefera şi Arsenie Boca. Alte 7 reţete delicioase de post de la mănăstire

O altă dilemă legată de părinte vizează presupusa sa apartenență la legionarism. „!rimul document care apare în dosarul Arsenie Boca este din 1943, din vremea mareșalului Ion Antonescu. Cum România era în război, iar Transilvania de Nord-Est era luată de către unguri, unii și-au zis că cerceteze ce e cu băiatul ăsta. Arsenie Boca a fost astfel urmărit între 1943 și 1989, toată viața de adult. În primul document se scrie că au fost să-l verifice dacă a fost legionar. S-a dovedit atunci că nu era legionar, ci doar un mistic. Am descoperit în plus față de alți cercetători faptul că numele lui apărea scris cu litera K, pe el chemându-l Zian Boka”, a mai declarat Florian Bichir la EVZ Play.