De ce nu mai sunt folosite izoletele. Raed Arafat: „Nu mai erau justificate să le folosim când am ajuns la mii de pacienți”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat, vineri, de ce transportul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 se face în prezent cu ambulanţe şi nu cu izoleta, aşa cum se proceda la începutul pandemiei.

23 iul. 2021, 23:12
De ce nu mai sunt folosite izoletele. Raed Arafat: „Nu mai erau justificate să le folosim când am ajuns la mii de pacienți”

Întrebat de ce nu mai sunt folosite izoletele, Raed Arafat a afirmat că acestea nu mai sunt justificate, în condiţiile în care experţii cunosc mai multe date despre COVID-19.

„La începutul pandemiei numărul cazurilor era foarte mic și nu știam multe despre virus. Izoletele erau foarte importante pentru a păstra pacientul izolat și de personalul medical și de anturajul lui. Încet, încet, numărul cazurilor a crescut mult, dar în același timp am aflat mai multe despre virus și cum ne protejăm și izoletele nu mai erau justificate să le folosim când am ajuns la mii de pacienți”, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

Şeful DSU a afirmat că izoletele vor putea fi folosite din nou dacă ar apărea un nou virus extrem de contagios, precum este SARS-CoV-2.

„Izoletele au locul lor până la un anumit moment, până la o anumită limită. Folosirea lor la început a fost corectă și justificată, nefolosirea lor, este la fel, corectă și justificată”, a afirmat Arafat, potrivit sursei citate.

De altfel, la sfârşitul lunii iunie, procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat că încă mai sunt înregistrate 95 de dosare în legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie, cum ar fi achiziţii neconforme, ”cu sume exorbitante”, de aparaturi medicale, măşti şi izolete. Crin Bologa a explicat faptul că pentru a putea fi luată urma banilor dați de statul român pentru produsele medicale necesare gestionării pandemiei cu coronavirus anchetatorii DNA au cerut comisii rogatorii transmise în numeroase state de pe mapamond, de pe toate continentele lumii.

Citeşte şi: Crin Bologa, procuror şef DNA: „Încă avem 95 de dosare în legătură cu infracţiunile din pandemie. Achiziţii de materiale cu sume exorbitante”

În maiu 2020, Libertatea scria că DNA investighează achiziții publice COVID de 140 de milioane de euro, iar şeful Unifarm, Adrian Ionel, a cumpărat izolete la 17.000 de euro bucata.

La începutul pandemiei COVID-19, compania Unifarm a devenit una dintre principalele surse de cheltuire a banului public din domeniul sănătăţii. Iniţial, Unifarm a cheltuit rapid 70 de milioane de lei, iar apoi i s-a acordat un credit de 1,15 miliarde de lei de la Eximbank, din care a cheltuit deja 600 de milioane de lei, cam jumătate din suma garantată de către stat.

Citeşte şi: Raed Arafat anunţă ce noi restricţii se pregătesc în România. Acces în restaurante şi alte spaţii închise doar cu vaccin, test sau anticorpi