De ce nu poate fi aplicat TVA zero la alimentele de bază în România? Explicaţia ministrului Proiectelor Europene

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat joi România riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene dacă aplică TVA zero la alimente pe motiv că o astfel de măsură contravine directivelor europene.

13 ian. 2022, 15:51
De ce nu poate fi aplicat TVA zero la alimentele de bază în România? Explicaţia ministrului Proiectelor Europene

Vîlceanu a precizat că nu a avut o discuţie la Guvern despre motivul pentru care nu poate fi aplicat TVA zero la alimentele de bază în România. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a susţinut că Guvernul ar putea platona preţurile. Acest lucru ar putea duce, însă, la dispariţia unor produse de pe raft deoarece preţul de producţie al acestora ar fi mai mare decât cel de vânzare.

În prezent, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.

”Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puţin la momentul ăsta, contravine directivei TVA. Putem să discutăm orice (cu Comisia Europeană, n.r.), dar să ai o reglementare care contravine unei directive asta înseamnă infringement”, a declarat joi Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze, cerută Guvernului de sindicalişti. „Premierul a spus că va lua în considerare propunerea. Aşteptăm decizia”

Întrebat dacă România poate urma exemplul Poloniei care vrea să ia această măsură, Vîlceanu a spus că Polonia este aproape de infringement.

”Există oricând instrumentul de a plafona preţul şi de a interveni în piaţă la modul acesta, de a fixa tu preţuri de la Guvern. Ceea ce nu e tocmai ideea unei pieţe libere şi ceea ce ar duce, sunt convins, în condiţiile de piaţă actuale, cu preţuri crescute la energie, la dispariţia unor produse de pe raft. În momentul în care preţul la care tu produci este mai mare decât preţul cu care poţi să vinzi, evident că nu vei mai avea niciun fel de motivaţie să mai produci produsul respectiv. Să produci şi să îl vinzi, pentru că asta înseamnă să pierzi. Vă aduceţi aminte că în primele valuri ale pandemiei se punea problema plafonării preţului la anumite medicamente. Şi nu s-a putut întâmpla pentru că asta ar fi dus la dispariţia acelor medicamente din piaţă. E acelaşi lucru şi cu produsele celelalte”, a spus Dan Vîlceanu.

Citeşte şi: Facturile uriaşe la energie ajung în atenţia procurorilor. Ministrul Justiţiei a transmis solicitarea la Parchetul General

 


loading...
Partenerii noștri