Plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze, cerută Guvernului de sindicalişti. „Premierul a spus că va lua în considerare propunerea. Aşteptăm decizia”

Plafonarea preţurilor la gaze şi energie electrică şi majorarea salariilor bugetarilor s-au numărat printre principalele subiecte discutate de premierul Nicolae Ciucă cu reprezentanţii sindicatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

13 ian. 2022, 12:38
Plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze, cerută Guvernului de sindicalişti. „Premierul a spus că va lua în considerare propunerea. Aşteptăm decizia”

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a precizat că sindicaliştii au cerut plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze, în condiţiile în care preţurile acestor servicii au crescut în ultimele luni.

„Le-am propus ca, în conformitate cu legislaţia actuală din legea Consiliului Concurenţei, Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă care să stabilească ca toate preţurile şi pentru operatorii economici şi cei casnici să fie cele din decembrie 2020 atât la energie electircă şi la gaz şi să permită în acelaşi timp ca în baza unui grup de lucru pe care-l creeze premierul să se stabilească un set de măsuri.

Măsurile luate pe sistemul heirupist imediat de multe ori au consecinţe că trebuie corecţie la corecţie şi nu se mai termină legat de acest lucru.

Domnul prim-ministru a spus că va lua în considerare propunerea şi că aşteptăm să vedem care este decizia. La 12 începe o şedinţă de Guvern iar printre puncte este şi analiza crizei energetice”, a declarat Bogdan Hossu, în direct la România TV.

Citeşte şi: Ungaria plafonează preţurile unor alimente de bază din cauza creşterii inflaţiei

Creşterea salariilor şi plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze, solicitate premierului Ciucă la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social

„Al doilea subiect era legat de aplicarea legii salarizării care creează conflicte şi dacă vreţi probleme în diferitele sectoare bugetare. Pe de o parte, Guvernul, prin măsurile pe care le-a luat de-a lungul celor 30 de zile, a creat o bulversare legat de acest lucru, nefiind o politică unitară.

Iniţial voiau să aşteptăm trei luni până când stabilesc ei un calendar în care să se discute subiectul ca atare. De săptămâna viitoare se va face grupul de lucru şi în procedură de urgenţă să vină cu o soluţie şi un calendar foarte clar de rezolvare a problemelor. Pentru fiecare sector bugetar există probleme în aplicare legii de salarizare, dar şi îalte măsuri colaterale care pot fi rezolvate dacă se doreşte acest lucru.

Se vor începe discuţiile sectoriale de săptămâna viitoare. Pe de altă parte, se va face un calendar mult mai frecvent la Consiliului Naţional Tripartit care să analizeze situaţiile urgente”, a precizat preşedintele Cartel Alfa.

Întrebat dacă i-au fost date asigurări că pot fi majorate salariile până la rectificarea bugetară, Bogdan Hossu a afirmat că „se poate dacă se doreşte. Există premisele pentru a se rezolva acest lucru”.

Citeşte şi: După facturile la curent și gaze se scumpesc laptele, carnea și pâinea: ”O factură de 5.000 de lei e acum 30.000 de lei”