De ce nu se strică niciodată apa sfinţită şi la ce ne ajută

An de an, mai ales de Bobotează, mii de litri de apă sunt sfințiți pentru credincioșii care vor să plece acasă cu o sticlă de agheasmă, în speranța că vor fi feriți de rele, boli și suferințe tot anul care va veni. Mai ales că apa sfințită nu se strică niciodată.

30 oct. 2017, 19:26
De ce nu se strică niciodată apa sfinţită şi la ce ne ajută

Care să fie motivul pentru care agheasma nu se strică niciodată? Explicația o dau sfinții părinți, care susțin că odată ce apa a fost sfințită capătă proprietăți supranaturale prin intervenția Duhului Sfânt și a Spiritului Sfânt. Și mai există un motiv bine întemeiat: în momentul în care este sfințită, în apă este scufundată atât crucea de argint cât și busuiocul, ambele cu incredibile proprietăți antimicrobiene, potrivit secretele.com.

De altfel, din cele mai vechi timpuri argintul a fost utilizat la purificarea apei, întrucât are proprietăți sterilizante și antiseptice. În plus, argintul are și proprietatea de a omorî atât bacteriile cât și microbii. La rândul său, busuiocul este recunoscut pentru calitățile de vindecare a anumitor afecțiuni. Acesta este un excepțional antiseptic intestinal, antiseptic pulmonar, antifungic, antiinflamator renal, folosit în colici intestinale, balonări, vomă, gripă, răceală, bronșite, dureri de cap, ulcer gastric, infecții urinare, diaree, anorexie, etc.

Sigur că, cea mai importantă este agheasma mare, care nu trebuie să fie înmulțită, ci consumată doar în cantități mici. Tocmai de aceea, se consideră că o sticlă ajunge credincioșilor timp de un an.

În ceea ce priveștea agheasma mică, aceasta poate fi luată oricând în timpul anului, fiind sfințită de preoți atât în biserică cât și în casele acestora, când se face sfeștanie. Despre cum se consumă agheasma mică scrie atât de frumos pe ușa bisericii din Mănăstirea Frăsinei:

„Agheasma mică se poate bea zilnic, după anafură, dacă după miezul nopții nu s-a mai băut și nu s-a mai mâncat nimic. Pentru cei bolnavi este de mare folos să guste agheasma și să-și stropească cu ea părțile trupești aflate în suferință. Elevii și studenții pot lua agheasma mică și să-și stropească cu ea fruntea și hainele, spre a le lumina Dumnezeu mintea. Femeile nu pot lua agheasmă în perioada de necurăție trupească lunară. Cei căsătoriți nu pot lua agheasmă dacă s-au aflat trupește în acea zi. Aghesma mică luată cu rugăciune și cu multă cuviință alungă duhurile rele, mintea o curățește de gândurile rele și o îndreptează spre rugăciune”.

Citeşte şi Pune sare sfinţită în pantofi şi scapi de durerile de cap