De ce nu sunt competitivi funcţionarii publici români?

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că partidele politice nu se pot "decupla" de numirile pe criterii politice, iar acest fapt reduce competitivitatea în administraţia publică locală.

RomaniaTV.net
14 dec. 2011, 09:54
De ce nu sunt competitivi funcţionarii publici români?

Şeful statului susţine că profesionalismul în administraţia publică românească are de suferit din cauză că numirile sunt făcute pe criterii politice şi nu pe criterii de competenţă.

„În administraţia publică am putea creşte competitivitatea dacă ar funcţiona corect criteriile de carieră, altele decât criteriile politice în numirea şefilor. Cum ajung director într-un minister, cum ajung secretar general, cum ajung director general într-o primărie? Funcţionarul ar trebui să ştie, iar politicul să ia notă că nu vom obţine o administraţie competitivă până când nu vor fi instaurate şi respectate criteriile de carieră. O să-mi spuneţi: Domnule, dar eşti preşedinte din 2007! Vă pot spune că preşedintele poate să ceară, important este ce decid partidele, iar partidele nu pot să se decupleze de numirile pe criterii politice, iar asta reduce competitivitatea”, a declarat Băsescu, miercuri, la lansarea Raportului privind competitivitatea României, eveniment organizat de Camera de Comerţ Americană din România