De ce nu zboră avioanele pe deasupra Tibetului. Decizia nu are legătură politica represivă a Chinei, în zonă

Puțină lume ştie că sunt zone pe Pământ pe deasupra cărora avioanele nu au dreptul să zboare, fără ca aceste teritorii să fie teatrul vreunor conflicte militare.

18 ian. 2022, 21:09
De ce nu zboră avioanele pe deasupra Tibetului. Decizia nu are legătură politica represivă a Chinei, în zonă

Unul din aceste locuri este Podișul Tibet, iar avioanele nu îndrăznesc să treacă pe deasupra din cauza altitudinii ridicate a formelor de relief.

Toată suprafața munților Himalaya, inclusiv zona Podișului Tibet, a fost inclusă mai demult pe lista zonelor „excluse” de către mai multe companii aeriene. Altitudinea de zbor aici este de la patru până la șase kilometri, în loc de cei 10.000 de metriinal obișnuiți.

Aerul de deasupra munților este foarte rar și, din această cauză, aici au loc adesea scăderi de presiune atmosferică, iar vântul își schimbă foarte des direcția, scrie calatorul.net. De fapt aici condițiile de zbor sunt foarte dificile și pentru păsări, nemaivorbind de avioane, deoarece aici vor fi în mod constant în zona de turbulență. Un alt impediment sunt vânturile puternice pot depresuriza aeronava.

Citeşte şi Virusuri necunoscute, vechi de 1500 de ani, descoperite de cercetători în Tibet. Cât de periculoase sunt pentru oameni

În cazul unei astfel de incidente, pilotul ar fi obligat ca în decurs de 20 de minute să coboare la trei kilometri și să caute un loc de aterizare, lucru aproape imposibil de făcut şi, oricum, riscant, într-o astfel de zonă.

Totuşi, interdicția există doar pentru navele de aviație civilă, cele militare având permisiunea de a survola zona.

Citeşte şi Cum arată locul secret din avioane unde dorm stewardesele la cursele lungi! Spațiul și păturile sunt mai mici decât în submarine


loading...
Partenerii noștri