De ce pleacă tinerii din România: „Eu dentist și el profesor. Nu ne permitem să mâncăm decent”. Ce așteptări au de la străinătate

Mulți tineri își fac planuri să plece din România, fie pentru a continua studiile în străinătate, fie pentru a căuta locuri de muncă mai bine plătite. Încă nici viața peste hotare nu este ușoară, mai ales dacă nu ai la îndemână unele resurse și abilități de început.
Filip Stan
03 nov. 2023, 08:42
De ce pleacă tinerii din România: „Eu dentist și el profesor. Nu ne permitem să mâncăm decent”. Ce așteptări au de la străinătate
De ce pleacă tinerii din România: „Eu dentist și el profesor. Nu ne permitem să mâncăm decent”. Ce așteptări au de la străinătate

Tinerii vor să plece din România și să ia calea străinătății imediat după absolvirea studiilor, cauza fiind nivelul mult prea ridicat de trai și locurile de muncă puține și prost plătite. Unii specialiști recunosc că nu își permit nici măcar să mănânce decent, având în vedere prețurile actuale. Astfel, speranța lor este emigrarea.

Citește și: El este Robert, antreprenorul care a înțeles că în străinătate nu sunt câinii cu covrigii în coadă! „Îmi voi îndruma băiatul să își găsească un loc de muncă bun în România”

De ce pleacă tinerii din România

O tânără stomatologă a relatat în mediul online care au fost situațiile care au determinat-o să ia decizia de a părăsi țara alături de partenerul său.

„Suntem un cuplu tânăr, ce tocmai a terminat facultatea. Eu dentist și el profesor. Ne-am fi dorit să ne găsim un job cât de cât decent, o chirie care să nu ne sece și să ne deschidem un mic business. Însă până acum, ne-am blocat la găsitul de job, cheltuielile sunt enorme, nu ne permitem să mâncăm nici măcar decent, fondurile europene nu se mai acordă pentru startup-uri și nu avem capital de început. Deci singura speranță într-o afacere care să ne scoată din sărăcie s-a dus. We lost hope și vrem să plecăm din țară. Danemarca, Germania, Islanda, oriunde. Câți dintre voi sunteți în aceeași situație?”, a întrebat aceasta pe Reddit.

„Ca dentist începător nu te angajează nimeni, din păcate. Stai să lucrezi gratis – sau dacă ai noroc pe salariul minim. Dacă ai și niște cunoștințe undeva poți maxim ca asistentă. Iar ca profesor, la stat nu a prins post, la privat se cere experiență. Cerc vicios”, a mai adăugat tânăra în comentarii.

Unii sunt de părere că cei doi au nevoie de răbdare și de experiență pentru câștiguri mai mari, atât în România, cât și în străinătate.

„Așteptări: azi job, mâine firma, în weekend merem în Dubai”, „Să faci un business în afară nu e deloc ușor. Poate chiar mult mai greu ca în România. Nu ar trebui să vă imaginați că o să vă fie mai ușor”, „Din experiență proprie și personală, mai întâi asigurați-vă o sursă de venit solidă înainte să plecați. Adică aplicați pentru locuri de muncă cât mai multe, și doar după ce primiți confirmarea vă suiți în avion. Oricâți lei ați strânge voi în țară pentru plecat, afară se termină cât ai clipi, n-au nicio valoare. În rest, nu vă zic să stați sau să plecați. E alegerea voastră. Și eu am avut țări în care m-am simțit mai bine ca în România, și altele în care mi-era lehamite să ies din casă. Doar să plecați pe o bază solidă”.

Alții îi avertizează că și dincolo de granițe viața poate fi grea.

„Pentru oamenii care vor mai mult, sfatul meu e la fel – experiență în Europa vestică. Să nu credeți că va fi că o plimbare prin parc într-o zi de primăvară, va fi foarte greu la început, mai ales dacă nu știți limba – dar cu ambiție se poate. În Danemarca, Germania, Islanda se mai acordă fonduri europene pentru start-up-uri? Altfel nu văd logica: plec din România că nu primim fonduri gratis pentru start-up-uri, dar plec tot într-o țară în care nu se dau fonduri pentru start-up-uri….”, „Vezi că profesiile astea….ca și dentist și profesor nu o să o duceți prea bine nici în țările menționate (cel puțin la început) că și imigranți…nu știți limba (crucial pentru profesiile voastre), iar tu nu ai cabinetul tău”

„Eu spun că aveți nevoie de experiență, cunosc dentiști care câștigă foarte bine (peste 10k euro) în România, însă la început au plecat cu câștiguri mult mai mici. Parcursul lor a fost unul , au lucrat pentru alții, apoi au închiriat un scaun într-un cabinet ca la final să își facă propriul cabinet. Tot procesul a durat câțiva ani și au fost pe la câteva conferințe, s-au specializat, au depus muncă necesară și au devenit buni. Acum dentistul meu și-a cumpărat mașină de 100k euro și pare că o duce bine. În 2014 când am terminat facultatea primul meu salariu a fost 1.000 ron și din aceștia plăteam 500 ron chiria pentru o cameră.

Am avut același gând să plec pe atunci, mă gândeam că în altă țară aș câștigă mai mult și am început să îmi pregătesc dosarul pentru emigrare în State. După ce am văzut că acolo ar trebui să o iau de la zero, să reiau studiile și cel mai probabil să lucrez că îngrijitor sau ceva mi-am spus că nu. Au trecut câțiva ani și câteva decizii luate în necunoștință de cauza și de vreo 4 ani m-am reprofilat pe testare, am depășit de ceva timp 2k euro lunar (se poate mai bine, însă eu sunt ok în momentul de față). Anul viitor vreau să vizitez Suedia pentru că la ceva timp mă trezesc cu gândul de a ma muta acolo, însă de data aceasta gândul vine din dorința de a trăi într-o țară unde este mai puțină corupție și nu din nemulțumirile mele față de venitul din România”.

Citește și: Facultatea din București care îți garantează un loc de muncă aproape oriunde. Anul acesta, programul a avut 36 de candidați pe un loc

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile