De ce România nu este la un pas de dezastru în cazul fondurilor europene

În acest moment, România nu mai trebuie să atragă 6,5 miliarde de euro până la finalul anului 2013 pentru a atinge rata de absorbție prognozată, ci aproximativ jumătate din această sumă, potrivit obiectiv.info.

RomaniaTV.net
08 iul. 2013, 19:05
De ce România nu este la un pas de dezastru în cazul fondurilor europene

La penultimul Consiliu European – cel la care România a fost reprezentată de premierul Victor Ponta – s-a luat decizia că în cazul țării noastre și în cel al Slovaciei se va extinde regula ‘n+3’ dincolo de 2013, reducând astfel riscul de dezangajare a fondurilor de coeziune din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor.

Ce înseamnă asta pentru România? Ca riscurile de a fi dezangajate fonduri scad, pentru ca prelungirea pentru România a termenului de cheltuire a banilor europeni generează o oportunitate imensă.

În general, banii europeni merg către granturi sau către proiecte strategice, ce au un impact social sau economic substanțial. Dată fiind regula inițială privind perioada de cheltuire a banilor, în acest an ar mai fi putut fi angajate fonduri doar pentru granturi, unde sumele de bani sunt foarte mici, comparativ cu cele totale la care are acces România.

Citeşte mai mult pe obiectiv.info