ACCIDENT AVIATIC. Explicaţie INCREDIBILĂ a ministrului Radu Stroe. „STS sau SRI trebuiau să intervină” VIDEO

ACCIDENT AVIATIC. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a explicat motivul pentru care nu s-a intervenit rapid în accidentul aviatic de la Cluj: autorităţile nu dispun de aparatură necesară pentru localizarea unei astfel de epave.

RomaniaTV.net
21 ian. 2014, 06:54
ACCIDENT AVIATIC. Explicaţie INCREDIBILĂ a ministrului Radu Stroe. „STS sau SRI trebuiau să intervină” VIDEO

Ministrul Radu Stroe a explicat că procesul de găsire a victimelor accidentului aviatic din Cluj, în urma căruia două persoane, între care pilotul Adrian Iovan, a murit, şi alte cinci au fost rănite, a durat atât de mult deoarece autorităţile care au participat la operaţiunea de salvare nu dispun de aparatura necesară pentru localizare în astfel de situaţii. Ministrul Afacerilor Interne a ţinut să sublinieze că era de competenţa celor de la STS ori SRI să afle locaţia exactă a celor şapte persoane.

„Nici politia, nici jandarmii nu dispun de tehnica necesara pentru localizarea unei epave, cum este situaţia în speţă. ISU a lucrat direct cu STS Cluj şi mă gândesc ca acolo au existat şi alte organe abilitate sa faca acest lucru. SRI, poate şi alţii. Noi ne-am ocupat, aşa cum prevede legea, de căutarea si recuperarea oamenilor si salvarea, ducerea lor la spital, ceilalţi s-au ocupat de localizare. Cum s-au ocupat nu pot să comentez, mai ales ca nu avem raportul final”, a spus ministrul.

Imagini ŞOCANTE de la locul prăbuşirii avionului. GALERIE FOTO

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, a aterizat forţat în judeţul Cluj. Avionul era pilotat de Adrian Iovan. După câteva ore de căutări, victimele accidentului au fost găsit de un pădurar. Potrivit România TV, victimele vor fi transportate la Cluj pentru investigaţii şi ingrijiri medicale.

Avionul de tip BN2 era pilotat de Adrian Iovan, fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan. Acesta a murit înainte ca salvatorii să poată ajunge la locul accidentului.

Adrian Iovan conducea avion de mici dimensiuni de tip BN2, care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi ar fi fost nevoit să aterizeze forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta, de asemenea, în stare gravă. Aceasta din urmă nu a putut fi salvată, în ciuda manevrelor de resuscitare făcute de echipajul de prim ajutor.

Ministerul Transporturilor (MT) a precizat că avionul, proprietate a Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, a decolat la ora 13.35 de pe Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu din Bucureşti, cu destinaţia Aeroportul Internaţional Oradea, unde ar fi trebuit să aterizeze la 16.35.

Potrivit MT, în jurul orei 16.00, autorităţile au fost informate că echipajul a aterizat forţat în apropierea localităţii Beliş, judeţul Cluj.

„La manşa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experienţă de peste 16.000 de ore de zbor, având licenţele în termen de valabilitate, atât el cât şi copilotul Răzvan Petrescu. Datele tehnice ale aeronavei confirmă faptul că deţinea certificat de navigabilitate în termen de valabilitate”, a mai precizat MT.

Ministerul Sănătăţii asigură familiile personalului medical şi aviatic rănit în accidentul de lângă Cluj că a luat toate măsurile pentru asigurarea condiţiilor necesare în vederea unui tratament adecvat.

În acest sens, s-a dispus Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj măsurile necesare pentru a acorda în cele mai bune condiţii serviciile medicale necesare.

Preşedintele ANT, profesor dr Radu Deac, a ţinut şi ţine legătura în permanenţă cu echipele de intervenţie de la faţa locului.

O echipă de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică (INC) a plecat, luni seară, spre locul accidentului aviatic, pentru a acorda sprijin la cercetările făcute în acest caz.

Ofiţerii specialişti vor efectua cercetarea la faţa locului, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a precizat Poliţia Română.

Parchetul Curţii de Apel Alba a deschis dosar în cazul incidentului aviatic, urmând să se stabilească dacă procurorilor din Alba sau celor din Cluj le revine competenţa de anchetare.