De ce SARS-CoV-2 se răspândeşte mai rapid decât virusul din 2003? Cercetătorii au găsit răspunsul

Cercetătorii au încercat să stabilească de ce SARS-CoV-2 are o rată de infectare mai mare decât predecesorul său din 2003. Potrivit oamenilor de ştiinţă, noul coronavirus are un receptor care se găseşte din abundenţă în țesuturile umane, în special în cavitatea nazală, astfel că poate intra mai uşor în corp.

25 oct. 2020, 07:49
De ce SARS-CoV-2 se răspândeşte mai rapid decât virusul din 2003? Cercetătorii au găsit răspunsul

Noul coronavirus, care a dat naștere unei pandemii de la sfârșitul lunii decembrie 2019, are o a doua „cheie” pe care predecesorul său, SARS-CoV, nu o avea. O echipă de cercetători finlandezii și germanii a descoperit că această „cheie” este un receptor numit neurophilin-1, care se găsește în căile respiratorii, vasele de sânge și neuroni.

Punctul de plecare al studiului nostru a fost întrebarea de ce SARS-CoV, un coronavirus care a condus la o epidemie mult mai mică în 2003, și SARS-CoV-2, se răspândesc atât de diferit, chiar dacă utilizează același receptor principal ACE2„, spune Ravi Ojha, participant la studiul publicat în revista Science.

Citeşte şi Italia pregăteşte noi restricţii, pe fondul unui nou record de infecţii zilnice cu Covid-19. Ce măsuri va lua guvernul de la Roma

Știam că SARS-CoV-2 folosește receptorul ACE2 pentru a ne infecta celulele, dar virușii folosesc adesea mai mulți factori pentru a-și maximiza potențialul infecțios„, explică şi dr. Giuseppe Balistreri, șeful grupului de cercetare în biologia celulelor virale, la Universitatea din Helsinki și coautor al studiului. Potrivit acestuia, neurophilin-1 se găseşte din abundenţă în cavitatea nazală, spre deosebire de celălalt receptor. Acesta este motivul pentru care noul coronavirus este deosebit de infecțios și a reușit să se răspândească până la a deveni o pandemie, mai spune cercetătorul.

Cercetătorii au studiat secvența genomului noului coronavirus încă de când acesta a devenit disponibil, la sfârșitul lunii ianuarie. „Ceva ne-a surprins„, spune dr. Balistreri, „în comparație cu ruda sa mai veche, noul coronavirus a achiziționat o„ piesă suplimentară „pe proteinele sale de suprafață, care se găsește și în vârfurile multor viruși devastatori, inclusiv Ebola, HIV și tulpini extrem de patogene de gripă aviară, printre altele„.

Alte echipe de cercetători din Australia și Regatul Unit susțin şi ele ipoteza, deoarece au obținut rezultate similare. Această constatare este deosebit de importantă în găsirea unei modalități de combatere a virusului . Oamenii de știință au demonstrat deja în laborator că blocarea specifică a neurophilinei-1 reduce semnificativ potențialul său infecțios.